ERDON Országos hírek

2018.10.03. 11:28

Dăncilă az EP-vitán: Az MCV-jelentésekben nincs szó a jogsértésekről

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készült jelentésekben nem esik szó a jogsértésekről, sem a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti együttműködési megállapodásokról - hangoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén, a romániai jogállamiság helyzetéről tartott vita keretében.

Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készült jelentésekben nem esik szó a jogsértésekről, sem a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti együttműködési megállapodásokról - hangoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén, a romániai jogállamiság helyzetéről tartott vita keretében.

"Legitim módon tesszük fel a kérdést, miként védte meg az MCV a román állampolgárokat a súlyos jogsértésektől? Az MCV-jelentésekben sok szó esik az intézményekről, a bírák és ügyészek kinevezéséről, a korrupció elleni küzdelemről. Ez nagyon jó. De egyetlen szó sem esik a jogsértésekről, a hírszerző szolgálatok és az igazságszolgáltatási intézmények közötti titkos együttműködési megállapodásokról" - nyomatékosította a kormányfő, hozzátéve, ezen egyezmények alapján "román állampolgárok millióit tartották megfigyelés alatt a titkosszolgálatok a korrupció elleni küzdelem nevében".

A kormányfő felszólalásában rámutatott, bírói ítéletek tanúskodnak arról, hogy Romániában bizonyítékokat hamisítottak, módosították a lehallgatott beszélgetések átiratát, hogy tanúkat fenyegettek meg a hamis vallomástétel érdekében. Ezek a tényezők hiányoznak az MCV-jelentésekből - mondta Dăncilă, kérve, közöljék, hogy kik szövegezték meg a romániai igazságügyi reformot megfigyelés alatt tartó MCV keretében készített országjelentést, "hanyagságból vagy rosszhiszeműségből kihagyva belőle ezeket a felfoghatatlan tényeket".

Az igazságügyi törvények módosítása kapcsán a miniszterelnök azt mondta, olyan igazságszolgáltatásra van szükség, amely korrekt az állampolgárokkal szemben. "Az igazságszolgáltatás kell hogy legyen a garancia arra, hogy az állampolgárok jogait tiszteletben tartják, annak pedig, aki megsérti ezeket, büntetésben kell részesülnie" - fogalmazott, hozzátéve, az igazságügyi törvények módosításai visszaadják a bírók függetlenségét, semmiképpen nem korlátozzák azt.

A kormányfő leszögezte, tiszteletből vesz részt a EP-vitán, nem azért ment Strasbourgba, mert számadással tartozna.

"Románia nevében köszönöm a meghívást, de már a legelején el akarom mondani, hogy nem számadásra jöttem. Azért vagyok itt, mert tisztelem és becsülöm önöket. Cserében azonban ugyanazt a megbecsülést és tiszteletet várom el az általam képviselt román nép irányába is" - fogalmazott.

Az augusztus 10-i, bukaresti tüntetés kapcsán rámutatott, számos vád érte a román csendőrséget, amiért "egy engedély nélküli tüntetésen közbelépett az erőszakos tetteket elkövetők ellen, akik megkísérelték elfoglalni a kormány épületét".

"Nem ezt a hozzáállást észleltem a múlt heti, brüsszeli események vagy más franciaországi, spanyolországi, németországi, nagy-britanniai tüntetések kapcsán, amikor a rendvédelmi szervek ugyanazokkal az eszközökkel és eljárásokkal léptek közbe. Semmiképpen sem tudom elfogadni, hogy olyan eljárások miatt vádolják meg a Román Csendőrséget, amelyeket Európa-szerte gyakorolnak" - mondta még Dăncilă.

A miniszterelnök ugyanakkor kérte, ne tiltsák meg Romániának azt, ami más európai uniós tagállamokban megengedett.

"Végezetül a következőt kérem önöktől: ne tiltsák meg Romániának azt, ami az Unió más országaiban megengedett, és ne engedjék, hogy olyan dolgok történjenek Romániában, amelyeket más tagállamokban elfogadhatatlannak tartanának. Partnerek kívánunk lenni, de egyenlő partnerek. Soha senki nem fogja eltéríteni Romániát az európai útról" - nyomatékosította Viorica Dăncilă.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!