ERDON Országos hírek

2018.04.13. 16:32

Japánsztrájkra készül a BBTE a tandíjmentes helyek számának csökkentése miatt

Japánsztrájk, majd általános sztrájk kirobbantását fontolgatja a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége azon tanügyminisztériumi döntés miatt, melynek értelmében csökkentenék a tandíjmentes helyek számát egyes állami felsőoktatási intézményekben a 2018-2019-es egyetemi évtől kezdődően.

Japánsztrájk, majd általános sztrájk kirobbantását fontolgatja a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége azon tanügyminisztériumi döntés miatt, melynek értelmében csökkentenék a tandíjmentes helyek számát egyes állami felsőoktatási intézményekben a 2018-2019-es egyetemi évtől kezdődően.

A BBTE rektorhelyettese, Daniel David úgy nyilatkozott pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a kolozsvári székhelyű egyetem magyarázatot kért az oktatási tárcától arra vonatkozóan, milyen elv alapján számolták újra a helyeket. David szerint a helyek csökkentése sokkal mélyebben gyökerező probléma tünete , amely az akadémiai szféra romániai megítélésének kórképe, és amely leválasztja Romániát az európai iránytól az oktatás és kutatás terén.

A rektorhelyettes arról is beszámolt, hogy magyarázatot kért a szaktárca illetékeseitól a helyek számának leosztását illetően, de nem kapott választ. Amennyiben nem korrigálják a hibát, a BBTE tanári kara és diáksága japánsztrájkba, majd általános sztrájkba kezdhet - tette hozzá David. Felhívta a figyelmet, hogy a helyek számának csökkentése a nagy hagyománnyal rendelkező, tekintélyes romániai egyetemeket érinti, és félő, hogy a nemzetközileg elfogadott rangsorolási elvek helyett belső, elferdített érdekek alapján történik a felsőoktatási intézmények új hierarchiájának felállítása. A rektorhelyettes szerint fennáll a gyanú, hogy a helyek csökkentése egyfajta büntetés a minisztérium részéről azon egyetemekkel szemben, amelyek az évek során megengedték maguknak, hogy kritikusan viszonyuljanak a politikai és adminisztratív döntésekhez.

Dan Lazăr, a BBTE finanszírozási kérdéseivel megbízott rektorhelyettese arról tájékoztattt a pénteki sajtótájékoztatón, hogy az oktatási tárca döntése nyomán - amely értelmében 29 tandíjmentes hellyel kevesebb lesz a következő tanévtől az alapképzésen, 200-zal kevesebb a mesterképzésen és 48-cal kevesebb a doktori képzésen - az egyetem 8,2 millió lejes állami támogatástól esik el.

Lazăr szerint 1989 óta nem intézett ilyen szintű támadást a tanügyminisztérium az egyetemek ellen, amelynek szerinte az is a célja, hogy a felsőoktatási intézmények között ellenségeskedést szítson.

A BBTE a diákok létszámát tekintve Románia legnagyobb egyeteme. A 2017-2018-as tanévben az alapkézésen 4.947 államilag támogatott, 9.200 tandíjköteles és 2.650 távoktatási és csökkentett látogatási idejű helyet hirdetett meg. Mesterképzésen 3.500 tandíjmentes, 6.600 tandíjköteles és mintegy 900 csökkentett látogatási idejű helyet tölthettek be a beiratkozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!