ERDON Országos hírek

2018.02.05. 13:53

Kevés szakorvos, kevés gyógyszer

A szakorvosok, valamint az új gyógyszerek hiánya jelenti a hazai krónikus betegek számára a legnagyobb gondot, derül ki egy közvélemény kutatásból, tudatja a Mediafax Hírügynökség.

A szakorvosok, valamint az új gyógyszerek hiánya jelenti a hazai krónikus betegek számára a legnagyobb gondot, derül ki egy közvélemény kutatásból, tudatja a Mediafax Hírügynökség.

Amint Luminiţa Vâlcea, a Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciója (COPAC) által végzett tanulmány projekt koordinátora a napokban nyilatkozta, a közvélemény kutatás alapján három páciens közül kettő nem kapott részletes magyarázatokat az orvos részéről, miután felállították a diagnózisát, s öt páciens közül egy nem értette meg az orvos által nyújtott magyarázatot.

Hiányzanak

Az esetek egyharmadában a diagnózist fél év, vagy akár egy év múlva állították fel, s az esetek egynegyedében azokban a városokban, ahol a betegek lakhelye van, nincs olyan szakorvos, aki kezelni tudná őket, ezért sokan arra kényszerülnek, hogy más városokban utaltassák be magukat.

A szakorvosok hiánya mellett a másik súlyos gond az új gyógyszerek hiánya. A krónikus betegeknek közel a fele arról számolt be: léteznek új, innovatív gyógyszerek azokra a bántalmakra, amelyekben szenvednek, csakhogy ezek hiányzanak Romániában. A megkérdezettek tíz százaléka pedig azt kifogásolja, hogy bár az adott, korszerű gyógyszer létezik nálunk is, ők nem összesítik azokat a kritériumokat, melyek alapján térített áron juthatnának hozzá a szóban forgó készítményhez.

Saját zsebükből

A páciensek 33,9 százaléka arról számolt be, hogy semmilyen útmutatást nem kapott arra vonatkozóan, hogy a diagnózis felállítását követően hol részesülhetnek kezelésben, s azoknak a 62%-a is, akik részesültek útmutatásban, egy jó baráttól, vagy egy orvosi asszisztenstől kapták meg a szükséges információkat. Ami pedig a kezelés során szükséges kivizsgálásokat illeti, a megkérdezettek 60%-a arról számolt be, hogy saját zsebéből is kellett fizetnie ezekért.

A tavaly decemberben elkezdődött tanulmány e hónap során ér véget, s az eredmények összesítéséről jelentés készül, melyet az egészségügyi rendszer illetékesei felé továbbítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!