ERDON Országos hírek

2018.02.12. 14:37

Dăncilă miniszterelnök sürgősen tárgyalni kíván az igazságügyi miniszterrel a DNA-t ért vádakról

Viorica Dăncilă miniszterelnök bevallása szerint tárgyalni fog Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel azon információk kapcsán, amelyek szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei hamis bizonyítékok alapján próbáltak meg bűnvádi eljárást indítani befolyásos politikusok és üzletemberek ellen.

Viorica Dăncilă miniszterelnök bevallása szerint tárgyalni fog Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel azon információk kapcsán, amelyek szerint az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei hamis bizonyítékok alapján próbáltak meg bűnvádi eljárást indítani befolyásos politikusok és üzletemberek ellen.

A kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott, mivel az igazságügyi tárca vezetője külföldön tartózkodik, nem volt alkalma tárgyalni vele a DNA-t ért vádakról, de kérni fogja tőle, hogy a tervezettnél korábban térjen vissza az országba, és sort kerít az egyeztetésre.

"Az, amit az este láthattunk (...), aggodalomra adhat okot minden román állampolgár számára. Miniszterelnökként sem kényelmes azt látnom, hogy egyesek megpróbáltak bizonyítékokat fabrikálni, hát akkor hogy érezhet az a román állampolgár, aki számára az igazságszolgáltatás az igazságot kell hogy jelentse?" - fogalmazott.

A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette, korainak tartja arról nyilatkozni, hogy milyen intézkedéseket foganatosítanak majd az ügyben.

Vlad Cosma volt képviselő feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a DNA ploieşti-i területi ügyosztályának négy ügyésze ellen, akiket többek között visszaélésszerű nyomozással, jogtalan megtorlással, hivatali visszaéléssel és szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádol.

A legfőbb ügyészség illetékesei szerint a pénteken benyújtott feljelentés Lucian Oneát, Giluela Diaconut, Alfred Savut és Mircea Negulescut (utóbbit nemrég zárták ki az ügyészi testületből) érinti, és ennek alapján kivizsgálást indítottak az ügyben.

Vlad Cosma volt szociáldemokrata képviselő azt nyilatkozta vasárnap este az Antena 3 televízió egyik műsorában, hogy Mircea Negulescu és Lucian Onea ügyészek hamis bizonyítékok alapján próbálták dossziékat "fabrikálni" befolyásos politikusoknak és üzletembereknek, köztük Sebastian Ghiţának is.

Erre reagálva a DNA hétfői közleményében azt állítja, a befolyással való üzérkedéssel vádolt Vlad Cosma (akinek a perét február 19-én tárgyalja a legfelsőbb bíróság), hangfelvételeket készített, majd azok részleteit összevágva, elferdítve mutatta be a valóságot bizonyos büntetőjogi ügyekről. Ezt megelőzően az elmúlt napokban Vlad Cosmához közel álló emberek több ízben felkeresték a ploieşti-i területi ügyészség vezető ügyészeit, akiknél megpróbálták elérni, hogy hozzanak intézkedéseket Vlad Cosma apja, a szintén korrupcióval gyanúsított Mircea Cosma jogi helyzetének kedvező elbírálása érdekében - állítja a közlemény, amely szerint a közbenjárók kilátásba helyezték, hogy ha mindez nem történik meg, olyan, kifejezetten erre a célra összevágott felvételeket fognak közzé tenni különböző televíziócsatornákon, amelyekkel lejáratják az üggyel foglalkozó nyomozó hatóságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!