ERDON Országos hírek

2017.06.19. 12:35

Elkezdődött az országos felmérő

Rendben zajlott Bihar megyében az országos felmérő első, hétfői próbája. A román nyelvből és irodalomból kapott tételek könnyebbek voltak, mint amit a szimuláláson kaptak, mondták a diákok.

Rendben zajlott Bihar megyében az országos felmérő első, hétfői próbája. A román nyelvből és irodalomból kapott tételek könnyebbek voltak, mint amit a szimuláláson kaptak, mondták a diákok.Fennakadások nélkül zajlott az első vizsga Bihar megyében, senkit nem zártak ki, tudatta kérdésünkre Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő. A felmérésre 4206 nyolcadikot végzett diák iratkozott fel, s 42 központban zajlott a vizsga. Nagyváradon minden iskolában, ahol nyolcadikosok voltak, vizsgaközpont is létesült, s egyúttal egy javítóközpont is megalakult Váradon, ahol más megyéből érkező dolgozatokat fognak majd javítani. A Bihar megyei dolgozatokat is más megyében javítják majd, hogy hol, arról nem tájékoztatott a szóvivő.

Tételek

Tizenkét diák kapott engedélyt arra, hogy különleges körülmények között vizsgázhasson: hatan bárányhimlősek lettek, ezért külön teremben vizsgáztak, tudomásunk szerint váradiak és vidékiek egyaránt vannak közöttük. További hat diák pedig a vizsgaidő meghosszabbítást kérte, ők három órán keresztül írhatták dolgozataikat. Ők is külön teremben vizsgáztak, egyesek közülük lediktálták a dolgozatot. Vannak közöttük, akik koncentrációzavarban szenvednek, másoknak szemproblémájuk van, monda el a szóvivő.

Azok az Ady Endre középiskolába járó nyolcadikot végzettek, akikkel beszéltünk, azt mondták, könnyebb feladataik voltak, mint a szimuláláson, de azért voltak kissé nehezebb alpontok is. Első feladatként egy verset kaptak (Magdan Isanos – Az eső), s ahhoz fűződő kérdésekre kellett válaszolniuk – az egyik feladat egy fogalmazás volt, melyben meg kellett indokolniuk a műnemet (azaz hogy miért líra), bizonyos szavakra szinonimákat kellett találniuk, s egyebek mellett stílusalakzatokkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Második pontként egy megadott szöveget kaptak, s ehhez kapcsolódó, egyebek mellett szövegértésre vonatkozó, illetve mondatalkotással kapcsolatos kérdések szerepeltek a feladatok között. A második tétel B pontja az volt, hogy írjanak egy 150-300 szavas fogalmazást egy megtörtént, vagy képzeletbeli eseményről, mely egy sportverseny közepette zajlott.

Ma nem lesz vizsga, a felmérő holnap, azaz szerdán, a matematika próbával folytatódik, s a csütörtöki, anyanyelvi próbával ér véget. Az első eredményeket június 26-án, 16 óráig függesztik ki, s aznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani az óvásokat. A végső eredményeket június 30-án teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!