ERDON Országos hírek

2017.02.01. 14:38

FRISSÍTÉS - Iohannis államfő azt kéri Grindeanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a büntető törvénykezést módosító kormányrendeletet

Klaus Iohannis államfő levélben kérte szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a büntető törvénykezést módosító kormányrendeletet.

Klaus Iohannis államfő levélben kérte szerdán Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a büntető törvénykezést módosító kormányrendeletet. Tekintettel arra, hogy az Alkotmány 115. cikkelyének 4. bekezdése kimondja, hogy a kormány sürgősségi rendeletet csak azokban a rendkívüli esetekben fogadhat el, amelyeknek szabályozása nem tűr késedelmet, megállapítva, hogy a kormány ezt a jogszabályt egy nappal a parlament rendes ülésszakának kezdete előtt fogadta el, ami felveti, hogy volt-e erre egyáltalán szükség, tekintettel arra, hogy a törvény előírásaitól eltérően a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM) kihagyták a jogszabály megalkotásának folyamatából, figyelembe véve, hogy a jogszabály negatívan hat a román jogállam működésére, és ezáltal a korrupcióellenes harcra és a köztisztség feddhetetlenségének biztosítására, kérem, hogy vonja vissza a büntető törvénykezés módosításra és kiegészítésére vonatkozó, 2017/13-as kormányrendeletet - írja az államfő által Grindeanu miniszterelnöknek címzett levélben.

Iohannis államfő emlékeztet arra, hogy a Büntető törvénykönyv és a Büntető perrendtartási törvénykönyv módosítására és kiegészítésére vonatkozó, 2017/13-as kormányrendelet szerdán jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!