ERDON Országos hírek

2017.02.21. 10:09

FRISSÍTÉS - Hatályon kívül helyezte a 13-as kormányrendeletet a szenátus

110 támogató szavazattal, 9 tartózkodással és egy ellenszavazattal a szenátus elfogadta a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi eljárási törvénykönyvet módosító 2017/13-as kormányrendeletet hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt.

110 támogató szavazattal, 9 tartózkodással és egy ellenszavazattal a szenátus elfogadta a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőjogi eljárási törvénykönyvet módosító 2017/13-as kormányrendeletet hatályon kívül helyezéséről szóló törvényt.

A vita során Mariana Moţ, az igazságügyi minisztérium államtitkára kifejtette: a kormány támogatja a 13-as kormányrendeletet hatályon kívül helyező törvény elfogadását.

Egy világpremier előtt állunk: a szenátus visszautasít egy olyan kormányrendeletet, amely már hatályon kívül van, tehát semmilyen jogi következménye nincs. Ez, számomra, érthetetlen. (...) Megkértem Bădălău kollégámat, hogy vezesse a mai ülést, mert nem hiszem, hogy jómagam, elnökként, pártfogolni tudnék egy ilyen premiert. Köszönöm Bădălău kollégámnak és bejelentem, hogy nem fogok szavazni. Arra kérem kollégáimat a Demokraták és Liberálisok Szövetségéből (ALDE), hogy legjobb belátásuk szerint járjanak el - nyilatkozta a szónoki emelvényről Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

Traian Băsescu is azt mondta: nem hallott még olyanról, hogy hatályon kívül helyezzenek egy már hatályon kívül helyezett törvényt, és ez egy precedenst teremt.

Mi, most, először, egy eredeti dolgot műveltünk. Voltam két mandátumot képviselő, most szenátor vagyok, de nem hallottam még olyanról, hogy hatályon kívül helyezzenek egy már hatályon kívül helyezett törvényt - mondta.

Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője kifejtette: a parlamentnek valóban az egyetlen törvényhozó testületté kell válnia .

Azt szeretnénk, hogy a kormány ne módosítson törvényeket sürgősségi kormányrendeletekkel, különösen olyanokat ne, mint a büntetőtörvénykönyvek. Az Alkotmánybíróság döntéseit át kell ültetni a joggyakorlatba, az összest, nem egyet-kettőt, aszerint, hogy tetszik-e vagy sem. És ezt a gyakorlatba ültetést itt, nekünk kell megtennünk, mégpedig 45 napon belül, ahogyan arról az alkotmány rendelkezik - szögezte le.

Alina Gheorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora bejelentette, hogy a liberális csoport megszavazza a 13-as kormányrendelet elutasítását és reményét fejezte ki, hogy a különböző jogszabályok személyes érdekekre utaló illata a jövőben elmarad .

A 13-as kormányhatározatot ma el kell utasítani még akkor is, ha egyesek azt hiszik, hogy ezzel forradalmasítjuk a jogszabályozás folyamatát. Higgyék el, nincs szó semmiféle forradalomról. Ha tanulmányozzák az alkotmányt, akkor látni fogják, hogy a kormány által a parlamentbe benyújtott rendeletnek egy folyamatot kell követnie: vagy elfogadjuk, vagy visszautasítjuk. (...) és remélem, hogy a különböző jogszabályok személyes érdekekre utaló illata a jövőben elmarad - nyilatkozta Gheorghiu.

George Dircă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora megdöbbenésének adott hangot a szenátusi vita kapcsán és emlékeztetett, hogy kizárólag az USR nyújtott be módosító indítványt a 13-as, illetve a 14-es rendeletre vonatkozó törvényekhez.

Elképesztő, hogy erről a szónoki emelvényről féligazságokat mondanak, és emlékeztetek, hogy a hivatali visszaélés benne van a törvényben és az Alkotmánybíróság csak egy értelmező határozatot adott ki. A romániai törvényszékek jelenleg is ítéleteket hoznak a hivatali visszaéléssel kapcsolatos ügyekben. Másrészt itt nem mi, hanem a Grindeanu-kormány játszadozik. Meg vagyok döbbenve, hogy mi történik ebben a teremben. Csak mi, fiatalok, akik most kezdtük első mandátumunkat nyújtottunk be módosító indítványt a 13-as, illetve a 14-es kormányhatározatra vonatkozó törvényekhez - mondta az USR szenátora.

A szenátus szociáldemokrata alelnöke, Niculae Bădălău úgy fogalmazott, hogy a 13-a kormányhatározatról szóló vita nem szólt semmiről , miután a felsőház hatályon kívül helyezett valamit, ami hatályon kívül volt helyezve .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!