ERDON Országos hírek

2017.01.05. 15:56

Alkotmányossági óvás Romániában a Dragnea kormányfői kinevezését ellehetetlenítő törvény ellen

Alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea román ombudsman csütörtökön a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

Alkotmányossági óvást terjesztett be Victor Ciorbea román ombudsman csütörtökön a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

A vitatott cikkely szerint a büntetett előéletűek nem lehetnek tagjai a kormánynak, márpedig Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

A PSD elnöke több ízben igazságtalannak nevezte a jogerős ítéletet és alkotmányellenesnek a 2001-ben hozott törvényt, amely örökre megfosztja őt kormánytisztség betöltésétől, holott a bíróságok is csak bizonyos időre tiltják el az elítélteket a közügyektől, esetében pedig nem is volt ilyen tiltás.

Mivel hatályos törvény ellen csak egy ezzel összefüggő per érintettje vagy az ombudsman emelhet alkotmányossági kifogást, a PSD választási győzelmét követő napokban nagy nyomás nehezedett a szociáldemokraták támogatásával ombudsmanná megválasztott Victor Ciorbeára, hogy próbálja meg elhárítani a jogi akadályt Dragnea miniszterelnöksége elől. Az ombudsman eleinte vonakodott, hogy hivatalból emeljen óvást egy másfél évtizede hatályos törvény ellen, de a szociálliberális kormány beiktatása után mégis rászánta magát erre.

Az ombudsman alkotmányossági óvásában arra hivatkozott, hogy az előírás sérti a hatalmi ágak közötti egyensúly alkotmányos elvét, mivel hátrányos megkülönböztetést jelent a végrehajtó hatalom tisztségviselői számára, olyan körülmények között, amikor a törvényhozásban és igazságszolgáltatásban nem írnak elő hasonló feddhetetlenségi követelményeket.

Dragnea nem titkolta: szerinte őt illetné meg a kormányfői tisztség, ezért a román sajtó arra számít, hogy átveszi majd a szerdán beiktatott szociálliberális kormány irányítását Sorin Grindeanu miniszterelnöktől, ha elhárul ennek jogi akadálya.

Klaus Iohannis államfő több ízben leszögezte, hogy a - törvényi akadálytól függetlenül - semmiképpen nem fog kormányalakítási megbízást adni bűnvádi eljárás alá vont vagy elítélt politikusnak. A szociálliberális parlamenti többség már a kormányalakítás hátráltatásáért is felfüggesztéssel fenyegették meg az elnököt, a jobboldali sajtó ezért biztosra veszi, hogy Dragnea az államfő felfüggesztésének árán is érvényesíteni fogja kormányfői ambícióit, ha az alkotmánybíróság helyt ad az ombudsman óvásának.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!