ERDON Országos hírek

2016.12.11. 07:26

Parlamenti választások: megnyíltak a szavazóhelyiségek

Megnyíltak a szavazóhelyiségek; több mint 18 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz a parlamenti választásokon.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek; több mint 18 millió román állampolgárt várnak az urnákhoz a parlamenti választásokon.

7 órától 21 óráig lehet voksolni. 21 órakor a körzeti választási irodák elnökei lezárják a szavazást, és elrendelik a körzetek bezárását. Azok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségben tartózkodnak, még leadhatják voksukat.

Minden szavazati joggal rendelkező állampolgár abban a szavazókörzetben voksolhat, amelyikhez állandó lakhelye vagy bejelentett tartózkodási helye alapján tartozik.

Amennyiben a szavazópolgár a választások napján a lakóhelyétől eltérő, de ugyanahhoz a választókerülethez (megyéhez) tartozó településen tartózkodik, annak bármely szavazókörzetében élhet alkotmányos jogával.

Minden választópolgár két szavazólapot kap: egyik a képviselőjelöltek, a másik a szenátorjelöltek listáit tartalmazza. Mindenki csak egy alkalommal szavazhat, saját nevében. Más személy nevében voksolni tilos.

A parlamenti választásokra országos szinten 43 választókerületet alakítottak ki: minden megyében egyet-egyet, egyet a fővárosban és egyet a külhoni román állampolgárok számára.

Az ország határain kívül élő román állampolgárok 417 külföldi szavazókörzetben adhatják le voksukat. Ezen a választáson nyílt először lehetőség számukra arra, hogy levélben szavazzanak. Az elektronikus választói névjegyzékbe regisztrált összesen 8.889 külföldön élő román állampolgár közül 4.561 választotta a levélszavazást.

Külföldön már elkezdődött a szavazás. Új-Zélandon és Ausztráliában romániai idő szerint szombaton 20 órakor nyitották meg a szavazóhelyiségeket. Utoljára Észak-Amerika nyugati partvidékén zárnak az urnák, hétfő reggel 6 órakor (romániai idő szerint).

AGERPRES/(RO — szerző: Karina OLTEANU, szerkesztő: Mirela BĂRBULESCU; HU — szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!