ERDON Országos hírek

2016.12.29. 15:20

Egészségbiztosítási járulék

Azok a személyek, akik olyan országokban fizetnek egészségbiztosítási járulékot, melyekkel Románia kétoldali szociális biztonsági egyezményt kötött, nem adókötelesek a hazai egészségbiztosítási rendszerben is az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) által javasolt tervezet szerint.

Azok a személyek, akik olyan országokban fizetnek egészségbiztosítási járulékot, melyekkel Románia kétoldali szociális biztonsági egyezményt kötött, nem adókötelesek a hazai egészségbiztosítási rendszerben is az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) által javasolt tervezet szerint.Az ANAF javasolt egy procedúrát is, mellyel az érintett személyek mentesülnek a biztosítási járulék kifizetése alól, s kidolgozták a 603 sz. űrlapot, melyet az érintetteknek ki kell tölteniük.

A következő kategóriákhoz tartozó személyeknek kell kifizetniük a hazai egészségbiztosítási járulékot: az országban élő román állampolgároknak; azoknak a külföldi állampolgároknak, akik meghosszabbították az ideiglenes itt-tartózkodási engedélyt, vagy Romániában van a lakhelyük. Az Európai Unió, a Európai Gazdasági Térség tagállamainak, illetve a Svájci Államszövetség állampolgárainak, akiknek nincs biztosításuk más tagállamban, mely érvényes lenne Románia területén belül, s akik több mint három hónapra szóló itt-tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, vagy Romániában dolgoznak, de legalább hetente egyszer hazautaznak; azok a hazai nyugdíjasok, akiknek a lakhelye már nincs Romániában, hanem az Európai Unió, a Európai Gazdasági Térség egyik tagállamában, illetve a Svájci Államszövetségben – azaz egy olyan államban, mellyel Románia kétoldali szociális biztonsági egyezményt kötött, s akiknek nincs egészségbiztosításuk ezen országok egyikében sem. Amennyiben az itt felsorolt kategóriákhoz tartozó személyeknek van egészségbiztosításuk az Európai Unió, a Európai Gazdasági Térség egyik tagállamában, illetve a Svájci Államszövetségben, a tervezet szerint nem számítanak adókötelesnek a hazai egészségbiztosítási rendszerben is. Bővebbet minderről a www.anaf.ro honlapon lehet megtudni, az INFO ANAF/döntéshozatali átláthatóság (Transparenţă decizională) szekción belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!