ERDON Országos hírek

2016.08.01. 14:17

Szórólapokkal a voksolásért

A hatóságok szórólapos kezdeményezése annak tulajdonítható, hogy a vártnál jóval alacsonyabb az érdeklődés a parlamenti választások iránt a külföldön élő több millió román állampolgár között.

A hatóságok szórólapos kezdeményezése annak tulajdonítható, hogy a vártnál jóval alacsonyabb az érdeklődés a parlamenti választások iránt a külföldön élő több millió román állampolgár között.

Románia valamennyi határátkelőhelyén, a nemzetközi repülőtereket is beleértve, szórólapokon népszerűsítik a levélszavazást és a parlamenti választási részvételt könnyítő más lehetőségeket a külföldön élő, szabadságra hazatérő román állampolgárok körében – közölte tegnap a román külügyminisztérium. A határrendőrséggel közösen szervezett akció során az országba belépő, állandó vagy ideiglenes külföldi lakcímmel rendelkező román állampolgároknak az útlevél-ellenőrzés után egy tájékoztató nyomtatványt és egy regisztrációs űrlapot adnak át, hogy felhívják figyelmüket a választási törvények újdonságaira. Az év végi parlamenti választásokon ugyanis első ízben szavazhatnak levélben a külföldön élő román állampolgárok, ehhez azonban előzetesen regisztrálniuk kell. A hatóságok szórólapos kezdeményezése annak tulajdonítható, hogy a vártnál jóval alacsonyabb az érdeklődés a parlamenti választások iránt a külföldön élő több millió román állampolgár között. Eddig alig 3700-an jelezték, hogy levélben akarnak voksolni. A regisztráció a választások előtt három hónappal ér véget. Bár a parlamenti voksolás időpontját még nem tűzték ki, azt nagy valószínűséggel november 20. és december 18. között bonyolítják le, tehát a regisztrációra legfeljebb augusztus végéig, szeptember elejéig van lehetőség. Akik nem regisztráltak, azok is leadhatják voksukat, de csak a külképviseleteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!