ERDON Országos hírek

2016.06.06. 12:30

Nagyvárosok választási körképe

A részleges adatok alapján Erdélyben általában a jobboldal és az RMDSZ, Óromániában pedig a PSD jelöltjei nyerték meg a megyeszékhelyek polgármesteri tisztségeit.

A részleges adatok alapján Erdélyben általában a jobboldal és az RMDSZ, Óromániában pedig a PSD jelöltjei nyerték meg a megyeszékhelyek polgármesteri tisztségeit.Az erdélyi megyeszékhelyek túlnyomó többségében a jelenleg is tisztségben lévő polgármesterek nyerték meg a vasárnap lezajlott polgármester-választásokat. A részleges eredmények alapján Nagyváradon Ilie Bolojan nyert több mint 70%-kal, második lett Huszár István, az RMDSZ jelöltje 13%-kal. Aradon is az eddigi polgármester, a szintén liberális Gheorghe Falca örülhet, hiszen a szavazatok 46%-ával győzött. Itt a második a független Sebastian Bulumac lett 26%-os eredménnyel. Temesváron a jelenlegi polgármester, a liberális párti Nicolae Robu megőrizheti pozícióját, hiszen a szavazatok 52%-át vitte el. Kolozsváron Emil Boc polgármester a liberális párt színeiben újabb négy évig elöljáró lehet, a leadott szavazatok 64%-át kapta. A második az RMDSZ-es Horváth Anna lett 12%-os eredménnyel. Sepsiszentgyörgyön is a jelenlegi polgármester, az RMDSZ-es Antal Árpád végzett az élen a részleges adatok alapján 73%-os részaránnyal. Itt az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje, Bálint József lett a második 9%-kal. Csíkszeredában az RMDSZ-es Ráduly Róbert 65%-nyi voksot kapott. Brassóban a függetlenként induló George Scripcaru lett az első 52%-os eredménnyel, egyébként ő is tisztségben lévő polgármester. Marosvásárhelyen is a jelenlegi polgármester, a függetlenként induló Dorin Florea nyert mandátumot, a nem hivatalos eredmények szerint mindössze mintegy 1500 szavazattal kapott többet a magyar közösség által támogatott Soós Zoltánnál. Ugyancsak a jelenlegi polgármester nyert Besztercebányán, a többi erdélyi megyeszékhelyhez képest azzal a számottevő különbséggel, hogy ő a Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviseli. Ugyancsak a PSD jelöltje, Ionel Ciunt lehet a polgármester Zilahon, hiszen a szavazatok 41%-át kapta, míg a második helyezett Radu Căpîlnaşiu (PNL) 21,1%-on áll. Különleges helyzet alakult ki Nagybányán, ahol a négy évvel ezelőtt is győztes, jelenleg azonban Szamosújváron börtönben ülő Cătălin Cherecheş nyerte meg a polgármester-választást, méghozzá jelentős, 70%-os eredménnyel. Az erdélyi megyeszékhelyek vonatkozásában komoly fordulatnak számít, hogy Szatmárnémetiben az RMDSZ-es Kereskényi Gábor legyőzte a jelenlegi PSD-s polgármestert. A részleges adatok szerint Kereskényi a szavazatok 42%-át szerezte meg, Dorel Cioca pedig mindössze 28%-ot kapott.

Órománia

A Kárpátokon túli megyeszékhelyekben rendre a PSD emberei nyertek. Craiován az eddigi polgármester, a PSD-s Lia Olguţa Vasilescu az első 60%-kal. Nála is magabiztosabb győzelmet aratott párttársa Vászlón, az előzetes eredmények szerint ugyanis Vasile Pavăl a szavazatok 76%-át kapta. Konstancán a szintén PSD-s Decebal Făgădăunak a szavazatok 41%-a jutott. Jászvásáron a PSD színeiben induló Mihai Chirică 46%-kal lett első, a második helyen a PNL jelöltje végzett 23%-kal. Galacon nagyon szoros az állás: a PSD-s Ionuț Florin Pucheanu 25,05%-on áll, a PNL-s Nicușor Ciumacenco 23,94%-ot és Marius Stan az UNPR színeiben 21,33%-ot tudhat magáénak. A részleges eredmények azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel PSD-s polgármestere lesz Bákónak, Brăilának, Foksánynak, Buzăunak, és több más megyeszékhelynek is. Kivételek itt is akadnak: Szucsávának, Botosánynak, Karáncsonkőnek (Piatra Neamţ), Călăraşinak és Ploieştinek várhatóan liberális polgármestere lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!