ERDON Országos hírek

2016.06.29. 15:24

Miniszteri látogatás a 76-os főúton

Szerdán délelőtt, igaz, hogy majdnem egy órás késéssel, de megérkezett Dan Costescu, a Cioloş-kormány közlekedési minisztere, hogy saját szemével győződhessen meg a 76-os főút áldatlan állapotáról, amely már több mint tíz éve keseríti meg a vidék polgárainak életét.

Szerdán délelőtt, igaz, hogy majdnem egy órás késéssel, de megérkezett Dan Costescu, a Cioloş-kormány közlekedési minisztere, hogy saját szemével győződhessen meg a 76-os főút áldatlan állapotáról, amely már több mint tíz éve keseríti meg a vidék polgárainak életét.

Drágánfalva (Drăgăneşti) község bejáratánál szervezték meg a találkozót, amelyen nemcsak a munkálatokat végző cégek képviselői voltak jelen, de a média is nagy számban képviseltette magát. Spontán módon körülbelül száz személy is fontosnak tartotta a részvételt, de nem hiányoztak a korábbi helybéli tüntetések szervezői sem, elhozván transzparenseiket amelyeken nyersen fogalmazták meg a fájdalmas igazságot: a 76-os főút egy nemzeti szégyen. Érdekes módon a semmiből megint előkerültek a munkagépek, a sisakos munkások, és szorgosan tologatták a földet az út mentén. Mint sokan hangoztatták, naponta kellene a sajtó és a miniszter látogatása, akkor talán volna látszatja a munkálatoknak.

Dan Costescut az Országos Útügyi Vállalat (CNADRN) vezérigazgatója, Cătălin Homor is elkísérte, és már az első pillanattól fogva a kamerák és mikrofonok párbajába keveredtek, de természetesen nem maradtak el a résztvevők nem túl illedelmes beszólásai sem. Igen izgatott hangulat alakult ki, amikor a rényi polgármester keveredett a vitába, akinek elmondása szerint a lakosoknak már létrával kell kimenniük saját portájukról, és az elmúlt időszak esőzései kisebb tavakat varázsoltak a kiásott útkazettákban. Jelen volt több út menti település polgármestere is, próbálva szót emelni a lakosok érdekében.

A munkálatokat végző cégek megtartották a műszaki tájékoztatót, melyből kiderült, hogy 64 személy/munkás dolgozik a két érintett szakaszon – Büti (Bitii)–Vaskohsziklás (Stei) és Vaskohsziklás (Stei)–Varfuri –, és az ő szempontjuk szerint jól halad a munka. A résztvevők, mondhatnánk a tüntető polgárok nem értettek egyet az ilyen megfogalmazásokkal, és a miniszteri szempont sem volt mérvadó, miszerint az előző kormányok szaktárcái sokkal inkább vonhatóak felelősségre ezért a lehetetlen állapotért, és ezért is váltották le az Országos Útügyi Vállalat előző vezérigazgatóját.

Dan Popa, a múltkori tüntetések egyik főszervezője egy vaskos iratot adott át Dan Costescunak, melyben a beadvány mellett több mint négyezer aláírást tartalmazó listák is voltak, kifejezvén a lakosok elégedetlenségét, és egyben leszögezve, hogy ha záros határidőn belül nem történnek számottevő változások az út állapotát illetően, lehetséges, hogy a sértett lakosok el fogják torlaszolni a főutat. Majdnem egy órán keresztül válaszolt a miniszter a kérdésekre, de gyakorlatilag kettő a legfontosabb: mikorra fejezik be a munkálatokat, mikorra lehet majd elfogadhatóan közlekedni, és mi a garancia erre. Dan Costescu azt válaszolta, hogy 2016 végére számít a munkálatok befejezésére, maradván az útmenti felépítmények utólagos elvégzése. Garancia nincs, viszont megfigyelés alatt tartják a munkavégzést. Sajnos a helyzet nem fog rövid idő alatt változni, de ha legalább tempósan menne a munka, akkor pontot lehetne tenni erre az évtizedes út-átokra. Addig is maradnak a „piros lámpák”, autósorok, ideges sofőrök, és kifáradt ingázók nyomdafestéket nem tűrő gondolatai a névleg E 79-es út mentén.

Kovács Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!