ERDON Országos hírek

2016.03.10. 16:03

Szükség lenne A Gyermek Ügyvédje intézményére

Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról és A Gyermek Ügyvédje intézményének létrehozására vonatkozó törvénykezdeményezésről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor.

Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról és A Gyermek Ügyvédje intézményének létrehozására vonatkozó törvénykezdeményezésről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália szenátor.

Biró Rozália RMDSZ-es szenátor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szenátus fő döntéshozó szervként ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, mely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szól, így már csak annyi hiányzik a törvényerőre emelkedéséhez, hogy Klaus Iohannis államfő is ellássa a kézjegyével. Erre nagy szükség van, hiszen a nemzetközi szervezetek kimutatása szerint (Romániában nem létezik felhasználható vonatkozó statisztikai adat) a 2014 és 2015 márciusa között eltelt időszakban 3379 megütéses eset fordult elő, 262 testi sértés, 902 gyilkosság és 935 minősített emberölés (bár utóbbi kettő nem biztos, hogy mind családon belüli cselekményt feltételez). Ugyanakkor családon belül 1095 alkalommal bántalmaztak nőket valamilyen formában (Bihar megyében 1 ilyen esetet jelentettek) és 432 olyan cselekmény történt, mely büntetőjogi kategóriának számít, illetve összesen 11.568 panaszt nyújtottak be. A különféle abúzusokról szóló beszámolók annál inkább is aggasztóak, hogy a tapasztalatok alapján ezek 80 százalékát elhallgatják vagy titkolják a szenvedő alanyok. Amúgy Romániában 75 preventív központ működik, 13 megyében egy sem, Biharban pedig csupán egy.

Az egyezmény azért is fontos, mert előírja, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló ügyeket kötelező módon jog útra kell terelni, és négy fő területet emel ki: a megelőzést, az áldozatok védelmét, a peres eljárás indítását, valamint az előírások betartásának nemzetközi monitorizálását. Ugyanakkor olyan fogalmakat sorol büntetőjogi kategóriába, mint a nemi szerv megcsonkítás, a kényszerházasság, a szexuális zaklatás és a ráerőltetett abortusz vagy sterilizálás. Emellett rendelkezik egy nemzetközi szaktestület felállításáról, mely figyelemmel követi, hogy az egyezmény előírásait tiszteletben tartják-e, és jelzi, amennyiben eltéréseket észlel egy raport formájában is, melyet az Európa Tanácsnak továbbít.

A Gyermek Ügyvédje

A szenátor asszony arra is kitért: bár az ombudsman-helyettes hatáskörébe tartozik a gyermekeket érintő jogsérelmek felvállalása is, szükség lenne egy önálló intézményre, melynek fő célja volna a gyermekjogok tiszteletben tartásának monitorizálása, a kiskorúak képviselete a bíróságokon, a jog- és felelősség harmonizáció, valamint a közvélemény széles körű informálása arról, hogy milyen jogaik vannak a gyermekeknek. Ezen intézmény létrehozására vonatkozó törvényjavaslatot másokkal együtt Biró Rozália is támogatja, aki több elriasztó, illetve elszomorító adatot is ismertetett, hogy miért volna szükség rá.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!