ERDON Országos hírek

2016.02.23. 17:13

Kell az észak-erdélyi autópálya!

Cseke Attila, RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint Románia elsődleges prioritásai között kell szerepeljen az észak-erdélyi autópálya megépítése.

Cseke Attila, RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint Románia elsődleges prioritásai között kell szerepeljen az észak-erdélyi autópálya megépítése.

Dan Costescu szállításügyi miniszter a parlament alsóházának plénuma előtt ismertette az észak-erdélyi autópálya kivitelezésének jelenlegi stádiumát, elmondva, hogy egyes útrészek esetében csak január végén hagyta jóvá a kormány az autópálya nyomvonalán lévő földterületek kisajátítására vonatkozó határozatot. A szállításügyekért felelős szaktárca vezetője kifejtette, hogy ott, ahol a közbeszerzést megnyerő cég visszalépett, most zajlanak a procedurális folyamatok annak érdekében, hogy a következő a listán átvehesse a szerepkört. A miniszter ugyanakkor rávilágított arra is, hogy az egyik szakasz esetében semmisé kellett nyilvánítani a dokumentációt, így annak újbóli kidolgozása most van folyamatban. A Bors–Berettyószéplak szakaszon történő munkálatok megkezdését március végére, míg az Aranyosgyéres–Marosvásárhely autópálya különböző szakaszain áprilisban kezdenek el dolgozni – hangsúlyozta Dan Costescu.

Tettek kellenek

A tájékoztatást követően Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ-es képviselő kiemelte: „Elgondolkodtató az a tény, hogy több mint 3 éve járt le az autópálya megépítésére kitűzött eredeti határidő, azonban ez idáig a megígért 415 kilométerből csak 52 kilométeren lehet közlekedni. Az RMDSZ frakciója úgy értékelte, a jelenlegi szakértői kormánynak konkrét intézkedéseket kell gyakorlatba ültetnie és tettekkel bizonyítania eltökéltségét ebben az ügyében. Romániának nemcsak gazdasági előnyöket jelentene a kivitelezése, hanem csökkentené a közúti balesetek számát, ezáltal egy biztonságosabb keretet teremtene az utazásokhoz”. Az RMDSZ képviselője rámutatott arra is, hogy az Aranyosgyéres és Marosvásárhely között megépítendő autópálya 5 szakaszából 4-et az érvényes kivitelezési szerződés értelmében ez év márciusában át kellene adni a közlekedésnek, azonban ez idáig a munkálatok sem kezdődtek el. A Bors–Berettyószéplak 3C jelzésű szakasz esetében 2017 júliusa az átadási határidő, de a tavalyi szerződés aláírása óta a kivitelező nem dolgozott a szakasz megépítésén. „Eljött a tettek ideje! A társadalom elvesztette türelmét, eredményekre és az új autópálya-szakaszok átadására vár az észak-erdélyi autópálya esetében" – nyomatékosított Cseke Attila beszédében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!