ERDON Országos hírek

2016.01.08. 21:12

Korrupció miatt börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök testvérét

Korrupció miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken első fokon Mircea Basescut, Traian Basescu volt román elnök öccsét.

Korrupció miatt négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken első fokon Mircea Basescut, Traian Basescu volt román elnök öccsét.

A Konstancai Törvényszék befolyással való üzérkedés miatt találta vétkesnek Mircea Basescut, aki ellen 2014 júliusában emeltek vádat. Az ügyészek azt állították, hogy a volt elnök öccse egy hírhedt bűnszövetkezet vezetőjének, Sandu Anghelnek a családjától fogadott el negyedmillió euró kenőpénzt, hogy közbenjárjon a bíróságon az akkor előzetes letartóztatásban lévő Anghel börtönből való szabadulásáért vagy enyhébb ítélet kieszközléséért. Mircea Basescu a Konstancai Ítélőtáblán fellebbezhet az első fokú ítélet ellen.

Mircea Basescu ártatlannak vallotta magát. Az ügy azt követően derült ki, hogy Anghel családja nyilvánosságra hozta azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen Mircea Basescuval alkudoznak. A bűnszövetkezet vezérének családja azt követően haragudott meg a volt elnök öccsére, hogy Anghel Sandut időközben elítélték, és a csúszópénznek csak egy részét kapták vissza.

Traian Basescu többször megvédte testvérét a nyilvánosság előtt, és kijelentette, hogy hisz ártatlanságában. A nyomozás során egy pillanatig sem merült fel a volt elnök esetleges személyes érintettsége.

Mindazonáltal Traian Basescu számára kellemetlen az ügy, hiszen 2004-ben, miután először Románia elnökévé választották, ő maga kezdeményezte a korrupcióellenes harcot, amelyben Románia jelentős előrelépéseket tett a nemzetközi szervezetek megítélése szerint Basescu 2014-ben véget ért, két elnöki mandátuma alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!