ERDON Országos hírek

2016.01.08. 14:44

Jövedelem nélkül

A kormány fontolgatja azt, hogy mentesítse az egészségbiztosítási hozzájárulás befizetésének kötelezettsége alól a jövedelem nélküli polgárokat.

A kormány fontolgatja azt, hogy mentesítse az egészségbiztosítási hozzájárulás befizetésének kötelezettsége alól a jövedelem nélküli polgárokat.Dan Suciu kormányszóvivő a napokban beszélt arról, hogy a kormány több módosítást vesz számításba az Adó Törvénykönyvének szociális hozzájárulások fejezetében. „Nem kérsz hozzájárulást egy olyan szeméytől, akinek nincs jövedelme. (...) Vagy, hogyan kérsz egészségügyi hozzájárulást olyan személyektől, akiknek csak alkalmi jövedelmük van, ami kevesebb, mint a minimálbér.” A kormányszóvivő bejelentette, hogy legkésőbb február elejéig kielemezik azt, hogy az adó törvénykönyvének vonatkozó passzusai összhangban vannak-e az alkotmánnyal, mely rögzíti a közteherviselés igazságos elrendezését. A kormányszóvivő szerint úgy tűnik, hogy a jövedelem nélküliek egészségbiztosítási hozzájárulásának behajtása költségesebb, mint az a bevétel, ami ezekből a befizetésekből származna. A kormányszóvivői bejelentés nem sokkal azután hangzott el, hogy Gabriel Biris, a pénzügyminisztérium államtitkára elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy hárommillió román „fantom” állampolgár, vagyis olyan ember van az országban, akik nem szerepelnek az adónyilvántartásban. Az Adó Törvénykönyvében jelenleg szerepel az a kitétel, miszerint a jövedelem nélküli személyek is be kell fizessék az egészségügyi hozzájárulást (ami a bruttó minimálbér 5,5 százalékát, azaz havi 57 lejt tesz ki), ahhoz hogy egészségbiztosítással rendelkezzenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!