ERDON Országos hírek

2015.12.29. 14:31

Májustól emelik a minimálbért

Hosszas tárgyalások, és tüntetésekkel való fenyegetőzések után kedden sikerült megegyezni: 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér májustól.

Hosszas tárgyalások, és tüntetésekkel való fenyegetőzések után kedden sikerült megegyezni: 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér májustól.

Májustól 1250 lejre nő a jelenlegi 1050 lejről az országos bruttó minimálbér – ebben egyeztek meg kedden, hosszas tárgyalások után a HotNews értesülései szerint a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselői. A hírt megerősítette a Mediafaxnak Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség vezetője is. Abban is megállapodtak a felek, hogy közösen készítenek hatástanulmányt a minimálbér-emelés gazdasági következményeiről. Az intézkedést formálisan a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói szövetségek képviselőiből álló Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A HotNews úgy tudja, hogy a kormány csak júliustól kívánta emelni a minimálbért, mert előbb látni akarta a január elsejétől életbe lépő új adótörvénykönyv gazdaságra gyakorolt hatását. A szakszervezetek ragaszkodtak a május elsejei dátumhoz, és tüntetéseket helyeztek kilátásba, ha kérésük nem teljesül.

A minimálbér 2016-os emelését a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a szakszervezetek követelték, a Ponta-kormány ígéretei közt is szerepelt. A munkaadói szövetségek arra figyelmeztettek: különösen a gyengén fejlett régiókban áll fent az a veszély, hogy hatására a cégek feketén kezdik fizetni alkalmazottaikat.

„Méltánytalan”

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség vezetője előzőleg azt nyilatkozta: amennyiben január 1-től nem emelkedik a minimálbér, valószínűleg január 15-től kezdve az utcára vonulnak tiltakozni. Hangsúlyozta: méltánytalannak tartják, hogy a kormány semmilyen arra vonatkozó magyarázatot nem adott, hogy miért tartaná meg az állami és a magán szektor közti diszkriminációt. Azt is mondta: a kormány azt javasolta, hogy a minimálbér 2016. május 1-től nőjön 1200 lejre, mivel egy tanulmányra van szükség annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen hatással lenne a 150 lejes bővülés az egyes tevékenységi szektorokra a különböző megyékben. „Ebből a szempontból a szakszervezet azt a határozott álláspontot képviseli, hogy semmilyen logikus magyarázat nincs arra nézve, hogy miért kellene egy ilyen kutatást végezni, ha már amúgy is el van döntve, hogy mi történjék a minimálbérrel” – nyomatékosította.

Elmondása szerint az érdekképviselet azt a korrekciós változatot is javasolta, hogy ha már január 1-től nem emelkedik a minimálbér, akkor legalább május 1-től 1275 lejre emelkedjen, az utána következő hónapokban így pótolandó az első négy hónapban az elmaradt emelés miatt elszenvedett veszteséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!