ERDON Országos hírek

2015.12.03. 16:27

A román szenátus jóváhagyta Ponta feltételezett bűntársának letartóztatását

Jóváhagyta a román szenátus csütörtökön a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor - Victor Ponta volt kormányfő feltételezett bűntársának - előzetes letartóztatását.

Jóváhagyta a román szenátus csütörtökön a korrupcióval gyanúsított Dan Sova szociáldemokrata szenátor - Victor Ponta volt kormányfő feltételezett bűntársának - előzetes letartóztatását.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) nemrég újabb ügyben indított bűnvádi eljárást Sova ellen, akit Victor Pontával együtt szeptemberben állítottak bíróság elé. Sovát most ismét befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják: állítólag közbenjárt a govorai (Valcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.

Az újabb ügyben a titkos szavazáson 95-en támogatták, 30-an ellenezték az előzetes letartóztatás engedélyezését. A DNA által kért kényszerintézkedést a bíróság rendelheti el.

A parlamentnek először kellett valamely tagja kiadatásának ügyében állást foglalnia, amióta a politikai elit korrupciója ellen fellázadt tüntetők három hete lemondásra kényszerítették Pontát és kormányát. A román média szerint a szenátorok most nem merték megkockáztatni, hogy ismét előjogaik mögé bújtatva védjék meg a letartóztatástól egy korrupcióval gyanúsított társukat.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke már korábban jelezte, hogy párttársai sem védik meg Sovát, aki pedig mégis a DNA kérésének elutasítására szavaz, azt a párt megbünteti.

Időközben a DNA egy harmadik ügyben is bűnvádi eljárást indított Sova ellen, ez a mostani ügy előzménye: a vádhatóság szerint Sova már korábban is a govorai hőerőmű költségvetéséből egészítette ki jövedelmét, de szenátori mandátuma előtt, a 2006-2008-as időszakban nem közvetítőkön keresztül tette ezt, hanem saját ügyvédi irodája kötötte meg az állami céggel a jogi tanácsadói szerződést.

Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Sova az utóbbi években a PSD egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését, de a parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt.

Ponta és Sova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, de az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!