ERDON Országos hírek

2015.10.09. 09:26

Október 24-én este világítsanak Székelyföld határai!

Döntse el már most minden résztvevő, hova fog menni aznap este! Minden határ-településen lesz egy gyülekezési pont, jól megközelíthető helyen, ahova bárki elmehet aki az adott településen lakik, illetve aki távolabbról érkezik oda, hogy részese legyen az eseménynek.

Döntse el már most minden résztvevő, hova fog menni aznap este! Minden határ-településen lesz egy gyülekezési pont, jól megközelíthető helyen, ahova bárki elmehet aki az adott településen lakik, illetve aki távolabbról érkezik oda, hogy részese legyen az eseménynek.

Azon kívül minden határ-településen - a konkrét helyzet függvényében - lesz több kivilágítási pont, minél közelebb Székelyföld külső határához, lehetőleg dombok vagy hegyek csúcsán.

A gyülekezési pontok a programja:

- 17 óra: Gyülekezés a központi megmozdulások helyszínén

- 17.30-18.30: Ökumenikus istentisztelet, vagy szentmise, utána a magyar és a székely himnusz eléneklése, majd a rendezvény kiáltványának felolvasása.

- 18.45-19: Székelyföld határának kivilágítása őrtüzekkel a központi rendezvényhelyen, a határszakaszokon, ahol lehetséges, illetve a gépkocsik reflektorfényét tükrökkel felvilágítani, elem- és lézerlámpák felgyújtása.

- 19 órától szabad program minden központi helyszínen, a közeli határszakaszokról visszaérkeznek a határmegvilágító csoportok, ott kulturális program a helyiek tervezésében és szervezésében, közös együttlét, tűz mellett éneklés, esetleg szalonnasütés.

- 23 óra: A rendezvénynek a törvény értelmében véget kell érnie. Ha nem így lenne, kihágásnak számít, s bírságolhatnak a karhatalmak.

Marosszék: Szováta, Nyárádremete, Székelyhodos, Gernyeszeg, Beresztelke, Vajdaszentivány, Marossárpatak, Mezõcsávás, Mezõsámsond, Mezõbánd, Nyárádtõ, Lukafalva, Nyárádkarácson, Ákosfalva, Balavásár, Székelyvécke.

Udvarhelyszék: Székelyandrásfalva, Újszékely, Székelykeresztúr, Bögöz, Székelyderzs, Kányád, Homoródszentmárton, Nagygalambfalva, Oklánd.

Bardoc-Miklósvárszék: Bölön, Apáca, Alsórákos, Ürmös.

Sepsiszék: Hidvég, Előpatak, Sepsiilyefalva, Kökös, Uzon, Réty.

Orbaiszék: Nagyborosnyó, Kovászna, Kommandó, Zágon, Zabola.

Kézdiszék: Gelence, Ozsdola, Bereck, Lemhény, Esztelnek.

Csíkszék: Kászonaltíz, Csiksztentmárton, Csíkszentgyörgy, Csíkpálfalva, Csíkszépvíz, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Csíkszentdomokos, Gyimesbükk, Balánbánya.

Gyergyószék: Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Bélbor, Gyergyóvárhegy.

A Székelyek Nagy Meneteléséhez hasonló erejű összefogással hozzuk Bukarest és a nagyvilág tudomására, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyjuk!

Székely Nemzeti Tanács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!