ERDON Országos hírek

2015.06.01. 09:42

Egyenlő esélyt, arányos képviseletet

A jogállamiság érdekében is folytatnunk kell az elkezdett munkát – Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolója a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésén.

A jogállamiság érdekében is folytatnunk kell az elkezdett munkát – Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolója a Szövetségi Képviselők Tanácsának szombati, marosvásárhelyi ülésén.

„25 év után, jelenünk abszurd történetei ellenére is, tovább kell mennünk. Úgy kell dolgoznunk, építkeznünk, hogy egyszer majd létrejöjjön a jogállam. Ezért kell előre tekintenünk, és nem kell félnünk, hiszen tetteink a politika terepén helytállóak” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolójában a Szövetségi Képviselők Tanácsának marosvásárhelyi ülésén, amelyen egy romániai kisváros történetében fogalmazta meg mindazt, aminek a hazai társadalomban változnia kell ahhoz, hogy a jogkövetés, az igazság és a demokratikus értékek érvényesüljenek.

Az RMDSZ elnöke a szövetségi képviselőket a legfontosabb törvényhozásbeli prioritásokról is tájékoztatta beszámolójában: a választójogi törvényekkel kapcsolatos parlamenti munkáról.

Választási törvények

Az egyenlő esélyt és az arányos képviselet elvének érvényesülését tekintette fontosnak a Szövetség az önkormányzati választásokra vonatkozó jogszabály elfogadásakor. „Célunk az volt, hogy az új törvény ne érintse hátrányosan a kisebbségi közösségeket, tegye lehetővé, hogy mindenütt ott legyünk, ahol rólunk döntenek” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, és úgy vélte: hiteles választási programmal és jelöltekkel az RMDSZ meg tudja őrizni erős képviseletét az önkormányzatokban. Ugyanakkor megyei tanácselnöki tisztséget is szerezhet Bihar, Szatmár, Szilágy és Maros megyében, hiszen az új jogszabály szerint az elnököt a megyei tanácsosok választják meg az intézmény élére, és ezzel az eséllyel a Szövetségnek élnie kell. A parlamenti választásokat szabályozó törvényben is lesznek a magyarság számára kedvező kitételek, hiszen a vonatkozó egyeztetéseken a pártok elfogadták az RMDSZ javaslatát az alternatív küszöbre, illetve a képviselők és szenátorok megyénkénti létszámára vonatkozóan. „Jelentősen csökken a parlament létszáma, továbbra is megmarad az öt százalékos küszöb, de lesz egy plusz védelem: az alternatív küszöb. Számunkra a cél továbbra is a választási küszöb elérése, hiszen a magyarság erős frakciót érdemel az ország törvényhozó testületében” – jelentette ki az RMDSZ elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a külhoni szavazást illetően is tartalmaz majd kedvező megoldást az új jogszabály, és az a Szövetség számára is fontos, hogy meg tudja szólítani azokat a választókat, akik határon túl szavaznak. „A választási törvény talált megoldást a külföldi szavazásra. Ezért sem tudtunk egyetérteni a Nemzeti Liberális Párttal, amikor a levelezésben történő szavazás elmaradásáért fogalmazott meg bizalmatlansági indítványt. Úgy gondoljuk, hogy a kormányt sok mindenért lehet és kell is kritizálni, de nem egy olyan ügyben, ami a parlament hatáskörébe tartozik” – tette hozzá Kelemen Hunor, és arra is emlékeztetett: elkerülendő az, hogy a kormány sürgősségi kormányrendeletben szabályozza azt, amit a törvényhozásnak kell megoldania. A bizalmatlansági indítvány végleges szövegét megvitatják majd a Szövetség különböző fórumaiban, és döntenek a parlamenti álláspontról – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke

Intézkedések

Kelemen Hunor beszámolt továbbá azokról az intézkedésekről is, amelyek az emberek mindennapjait kedvezően befolyásolják: az adótörvénykönyv elfogadásáról, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadó és munkavállalói egy jobb adórendszer feltételei között dolgozzon, kilábaljon az ország a gazdasági válságból, emellett a gyerekpénz összegének növelése is olyan intézkedés, amely támogatja a családok mindennapjait. Kelemen Hunor beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban Strasbourgban, az Európai Parlamentben, illetve a görögországi Kamotiniben szervezett FUEN-kongresszuson ismertette a magyarság közösségi törekvéseit és a kisebbségi jogok jelenlegi helyzetét, a közeljövőben pedig Washingtonba utazik tájékoztató látogatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!