ERDON Országos hírek

2015.06.17. 15:53

Digitális átállás – végül nálunk is megvan

Számos országban, így több környezőben is már lezárult az úgynevezett digitális átállás. Nálunk még csak most „hangyásodtak be” a képernyők. Marad ugyan földfelszíni műsorszórás is, de az már digitális lesz, és ennek vételére megfelelő berendezések szükségesek.

Számos országban, így több környezőben is már lezárult az úgynevezett digitális átállás. Nálunk még csak most „hangyásodtak be” a képernyők. Marad ugyan földfelszíni műsorszórás is, de az már digitális lesz, és ennek vételére megfelelő berendezések szükségesek.

Úgy igazából nem kötelező, de olyan konszenzus alakult ki körülötte, hogy kvázi azzá vált: a világ jelentős részén új (bár ma már nem is annyira új) technológiát vezetnek be a műsorszórásban. A hagyományos televíziózás digitális technikára váltására nem kötelez semmilyen államot egy nemzetközi szervezet sem. Viszont például az Európai Unió már 2009-ben ajánlást fogalmazott meg e tekintetben, és elsőre 2012. január 1-jét jelölte meg az átállás befejezésére. Ezt azonban nem mindenütt sikerült teljesíteni, a tagállamok különféle stádiumában vannak az átállásnak: Romániában például még csak mostanság fejeződik be, nálunk épp ez év jelen hónapja volt a sokadik határidő. Így – többévnyi halogatás után – épp tegnap kapcsolták le a hagyományos, földi antennákkal fogható műsorokat, azaz ilyen antennákkal már semmi sem jön be. Marad ugyan földfelszíni műsorszórás is, de az már digitális lesz, és ennek vételére megfelelő berendezések szükségesek.

(Ez a lényeg, de persze nálunk ez alól is van kivétel: a román közszolgálati tévé például épp pár napja tudatta, hogy a TVR 1 a mostani átállás után is fogható lesz még a hagyományos módon is, 2016. december 31-ig.)

Szóval akkor…

Az átállás lényege, legalábbis a tévénézők számára az, hogy jobb minőségű adásokat nézhetnek, mivel az elavult analóg – földfelszíni – sugárzást a korszerű digitális váltja fel. Az uniós tagországok nagy többsége már ezt a technikát alkalmazza. Az átállás közvetlen érintettjei azok, akik jelenleg is hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg, földfelszínen sugárzott adást nézték. Ők eddig előfizetési díj nélkül, kizárólag a román közszolgálati adók egy részét, illetve néhány kereskedelmi csatornát tudtak fogni. Az analóg sugárzás lekapcsolása után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi adások előfizetési díj nélkül, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő jelátalakító készüléket, amelyet a televízióhoz csatlakoztatnak, vagy ha olyan új tévékészüléket (integrált tévé) vásárolnak, amely ezt a megfelelő vevőegységet már beépítve tartalmazza. Akik viszont eddig is kábeltévén, vagy műholdon át nézték az adókat, azokat ez az egész nem érinti. És mivel sima, régi, földfelszíni jelet fogó antenna segítségével már nagyon kevesen tévéznek, Romániában ez az átállás sokakat érdekel ugyan, és sokan értetlenkednek miatta, ám gyakorlatban csak a lakosság mintegy 5 százalékát érinti.

A mi térségünkben, Nagyváradon például két cég is foglalkozik a vételhez szükséges set top boxok beszerelésével. Mint megtudtuk, azoknak a magyar nézőknek, akik továbbra is földi szórású, ám már digitális tévézést akarnak, a Magyarországról indult MinDig TV a legkézenfekvőbb megoldás. A magyar állam által 2008-ban kiírt, digitális földfelszíni televíziós és rádiós hálózat üzemeltetéséről szóló pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg, és még abban az évben megkezdték MinDig TV márkanevű digitális televíziós szolgáltatásuk kiépítését. 2010-ben indították el a MinDig TV Extra szolgáltatást, ami a már meglévő rendszeren belül biztosít előfizetéses (havidíjas) csatornákat. Ez már itt is elérhető jó ideje, és kiegészíthető romániai tévéadókkal is.

Körkép

Az átállás például nagyon előrehaladott már Amerikában, míg Európában az úttörő Hollandia volt, ahol már 2006-ban be is fejezték ezt. Mostanra majdnem az egész Észak- és Nyugat-Európában is meglett, Magyarországon például tavaly zárult le. Románia tehát most fejezi be a folyamatot – az EU-ban utolsóként –, olyan más államokkal együtt, mint Algéria, Brunei, Fülöp-szigetek, Hongkong, India, Irán, Líbia, Malajzia, Marokkó, Mauritánia, Mexikó, Nigéria, Nyugat-Szahara, Oroszország, Ruanda, Tunézia, Ukrajna, Uruguay. A legkésőbb, 2024-ben Kuba tervezi ezt, míg Észak-Korea tervbe sem vette.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!