ERDON Országos hírek

2014.12.14. 14:14

Búcsú az RTL adóitól?

Magyarországon kívül Romániából is kivonul az RTL csoport. Egyes hírek szerint ez azt eredményezi, hogy nálunk sem lesznek foghatóak az adóik. Annak jártunk utána, valóban így van-e.

Magyarországon kívül Romániából is kivonul az RTL csoport. Egyes hírek szerint ez azt eredményezi, hogy nálunk sem lesznek foghatóak az adóik. Annak jártunk utána, valóban így van-e.

A német-luxemburgi RTL csoport lemondott a Romániában engedélyezett hét tévécsatornájának licenszéről is, ezeket is Luxemburgba költözteti. Mint ismeretes, előzőleg Magyarország esetében döntött úgy, hogy elviszi onnan licenszeit. Magyarországon gyakorlatilag háborúban áll az Orbán-kormány az RTL-lel, utóbbi egyedüliként kénytelen óriási összegeket befizetni reklámadó címén, miután hosszú éveken át Fidesz-ellenes jellegű műsorokat sugárzott, jelenleg pedig a legkritikusabb híradót is működteti. November végén az RTL csoport tudatta, hogy úgymond kiadásainak csökkentése érdekében az RTL Klubon kívül minden más csatornáját Luxemburgba költözteti. Romániai hírügynökségi kommentárok szerint e döntés mögött a magyarországi reklámadó bevezetése áll. A csoport később azt is tudatta: januártól a Romániáan bejegyzett hét csatorna licenszét is Luxemburgba viszik el.

Ami következhet

Az RTL 2003-ban lépett be a romániai piacra, mivel más uniós tagállamokhoz képest megérte itt bejegyeztetéseket eszközölni, ugyanis nem kell műsorszórási díjat fizetni. Tavalyelőtt aztán a bukaresti médiahatóság kilenc évre meg is hosszabbította az engedélyeket, de most ezekről is lemond december 1-jétől a csoport. Mindennek nyomán máris olyan hírek láttak napvilágot, hogy Romániában ezzel elérhetetlenné válik a nézők számára az RTL+, az RTL II, a Cool TV, a Film+, a Film+2, és a Sorozat+. Marad viszont elvileg itt és Magyarországon is maga az RTL Klub tévéadó.

Megkerestük az ügyben a román audiovizuális médiafelügyelet (CNA) tagját, Turos Lórándot. Ő elmondta: két külön ügyről van szó. A licenszek két országból való elköltöztetésének ugyanis semmi köze a szolgáltatók műsorrácsaiban megtalálható programokhoz. Az EU egyik direktívája elő is írja a határok nélküli műsorsugárzás jogát. Tehát elvileg mindegy, hogy Luxemburgban, vagy Romániában van-e bejegyezve valami, hogy hol van a licensz, ez nem érinti azt, hogy a tévéadók láthatóak-e a nézők számára. „A két ügy nem függ össze, maga a műsorszórás a szolgáltatókkal való megegyezés kérdése. Úgyhogy ez az ő egyezségükön múlik. Szerintem talán maradni fognak a tévéadók a képernyőkön, de biztosat a CNA-nál nem tudunk” – mondta. Úgy vélekedik, a legvalószínűbb, hogy az RTL Klub maga mind Magyarországon, mind Romániában továbbra is vételezhető lesz. Ami a csoport többi adóját illeti, amelyek eddig Romániában voltak bejegyezve, azoknak sem kellene eltűnniük a licensz átvitele miatt a romániai szolgáltatók műsorrácsából. Pontosat azonban január 1-je után tudunk majd arról, hogy miben maradtak a szolgáltatókkal – mégpedig úgy, hogy egyszerűen bekapcsoljuk a tévét.

A két ügy össze nem függéséről elmondta még, hogy például az HBO Románia is elköltöztette licenszét Csehországba, mert ott egyszerűbbek a nézőkre vonatkozó gyermekvédelmi előírások, mégis sugároz, persze Romániában is.

Háttérinformációk szerint egyébként az RTL Klub licenszköltöztetésének üzenete főleg a budapesti kormánynak szól, amely folyamatosan nyomást gyakorol rájuk, például keményen adóztatva őket – azt szeretnék jelezni Orbánéknak, hogy adott esetben akár az RTL Klubot is felszámolhatják és elvihetik – ami viszont komoly bevételkiesést jelentene a Fidesz-vezette államnak is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!