ERDON Országos hírek

2014.11.18. 15:58

Hatalomváltást akarnak Iohannisék

"Mi, a PNL szeretnénk átvenni a hatalmat. Ez 2015-ben, de legkésőbb 2016-ban fog bekövetkezni" - jelentette be Iohannis. Eszerint több forgatókönyv is létezik.

"Mi, a PNL szeretnénk átvenni a hatalmat. Ez 2015-ben, de legkésőbb 2016-ban fog bekövetkezni" - jelentette be Iohannis. Eszerint több forgatókönyv is létezik.

 

"Végigvinni a változást" - ez épp a PSD és Ponta egyik jelszava volt a kampányban, és most úgy tűnik, tényleg lesz változás. De ez épp abban fog állni, hogy őket távolítják el a hatalomból. Legalábbis ezt jelentette be tegnap Klaus Iohannis megválasztott államfő, miután tárgyalt az általa vezetett PNL-sekkel. Így fogalmazott: "mi, a PNL szeretnénk átvenni a hatalmat. Ez 2015-ben, de legkésőbb 2016-ban fog bekövetkezni". Mint ismert, jelenleg a Ponta vezette PSD uralja a kormányt és a parlamentet is. Iohannis szavai azt jelentik, hogy vagy menesztik valamilyen módon a PSD-t a hatalomból, jövőre, vagy - ha ez nem sikerülne - megvárják a 2016-os parlamenti választásokat, és ott akarnak még győzni. Hozzátette: "Mi nem akarjuk, hogy a PSD kozmetikázgassa magát, ehelyett mély változást akarunk". Ennek érdekében megpróbálnak új többséget kialakítani a parlamentben, majd bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni a Ponta-kormányt.

"Egy példa"...

Iohannis - akinek amúgy tegnap Angela Merkel német kancellár is gratulált, "tanácsadási és tettekbeli" támogatást ígérve Romániának - azt is bejelentette: pártjától, a PNL-től kérte, hogy készítsék elő a honatyák számának csökkentését, és új választási törvényt. A választásokon szintén őt támogatott PDL elnöke, Vasile Blaga tegnap bejelentette: nem fogadnak pártváltogatókat, azért, hogy azok most a győztes táborba átállva alkossanak többséget, "akik elmentek más pártokhoz, azoknak egészséget kívánok, üljenek csak ott". Hozzátette: "már vannak olyan pártok amelyekben belső viták vannak arról, hova álljanak, erre példa az RMDSZ".

Közben egyhangúlag az amnesztiatörvény tervezetének elutasítására szavazott a képviselőház jogi bizottsága kedden - jelentette be Bogdan Ciucă bizottságelnök. A parlament szerdán szavaz a törvénytervezetről a kedd délutáni vita után. Victor Ponta miniszterelnök hétfőn azt mondta, a PSD és szövetségesei immár a törvény ellen szavaznak, valamint azon parlamenti tagok mentelmi jogának megvonása mellett, akik ellen eljárást akarnak indítani.

Ennek ellenére a a képviselőház jogi bizottsága tegnap elvetette a PNL-s Mircea Rosca képviselő letartóztatására vonatkozó igazságügyi kérést. Iohannis erre közölte: "ezt a hibát a képviselőház plénumában korrigáljuk majd". Hogy ki vezetheti a PNL-t, miután ő maga elfoglalja államfői posztját, arról Iohannis azt mondta: most nem ez a legfontosabb, de több lehetséges utód is van, később tárgyalnak erről.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!