ERDON Országos hírek

2013.10.03. 17:11

Közvitán az alapellátás

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján a napokban közvitára bocsátották az egészségügyi alapellátási csomagra vonatkozó tervezetet. Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos véleményét kérdeztük meg.

Az Egészségügyi Minisztérium honlapján a napokban közvitára bocsátották az egészségügyi alapellátási csomagra vonatkozó tervezetet. Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos véleményét kérdeztük meg.

Az egészségügyi alapszolgáltatások biztosítottakra és biztosítással nem rendelkezőkre egyaránt vonatkoznak. „Ez az első változat, melyen valószínűleg fogunk még változtatni” - nyilatkozta Eugen Nicolăescu egészségügyminiszter, aki azt is hozzátette, reméli, hogy jövő februárra gyakorlatba is lehet ültetni. A négy dokumentum megszabja például, hogy a különböző kategóriákhoz tartozó személyeknek hány ingyenes orvosi vizsgálathoz van joguk, s szó esik a megelőzés különböző aspektusairól is.

Megszorítások

Az is meg van szabva, hogy milyen esetben ajánlott egynapos kórházi beutaláshoz folyamodni, illetve mik az egynapos beutalást igénylő sebészeti beavatkozások elvégzéséhez szükséges kritériumok. Egy külön listán szerepelnek azok a bántalmak, amelyek esetén nem ajánlott a kórházi beutalás. Az indoklás: az alapellátáson belül olyan bántalmak esetén indokolt kórházi beutaláshoz folyamodni, melyek más módon nem oldhatók meg. A kórházaknak fokozatosan csökkenteniük kell a szóban forgó betegségek miatti beutalásokat, áll a tervezetben. Mintegy 250 fajta bántalomról van szó, s ezek között szerepelnek többek között a cukorbetegség bizonyos formái, egyes gyerekbetegségek , a krónikus sárgaság egyes formái, a könnyű depresszió, a krónikus kötőhártya gyulladás, a középfülgyulladás bizonyos formái, egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, a heveny mandulagyulladás, a vírusos tüdőgyulladás, a felső légúti fertőzések – hogy csak néhányat említsünk.

Össze kell hangolni

Dr. Balogh Árpád háziorvos szerint a tervezetnek egyaránt vannak jó és rossz oldalai. Fontos, hogy pontosan megszabják, ki mire jogosult, és jó, hogy a megelőzésre nagyobb hangsúly esik majd, mint mostanáig. Viszont nem világos, hogy a különböző, megelőzésre irányuló vizsgálatot milyen alapokból fogják finanszírozni. Ezenkívül: bár az alapcsomag egyaránt vonatkozik azokra, akiknek van egészségbiztosításuk és azokra, akiknek nincs, a háziorvosokat jelenleg csak a biztosítással rendelkező betegek után fizetik. A tervezet emellett bürokratikus, nagyon sok űrlapra, nyomtatványra van szükség, mondta a háziorvos,és egyáltalán nem könnyíti meg a háziorvosok helyzetét. Ezen kívül: hiába szabják meg, milyen bántalmak esetén nem ajánlott a kórházi beutalás, ha sokszor a beteg számára csak a kórházban nyílik lehetőség arra, hogy ingyenesen elvégezze a szükséges vizsgálatokat, mivel a járóbeteg rendelők mellett működő laboratóriumok kerete a hónap első napjaiban véget ér. Dr. Balogh Árpád szerint a csomag nem lesz működőképes addig, amíg nem hangolják össze a finanszírozással, illetőleg „több száz tervezet is születhet, egyik sem fog működni addig, amíg az egészségbiztosítási pénztár nem dönthet önállóan a biztosításként befizetett összegekről és nem fordíthatja teljes egészében az egészségügyre”.

A listák egyébként a http://www.ms.ro/?pag=22 internetcímen tekinthetők meg, itt várják a javaslatokat, észrevételeket is november elsejéig.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!