ERDON Országos hírek

2012.10.08. 14:49

Forradalmárokra támadt Iliescu

Akárcsak ’89 környékén, valamint azóta többször is, ismét forradalmárokra támadt a 23 évvel ezelőtti palotaforradalom egyik figurája, a PSD-s Ion Iliescu volt államfő.

Akárcsak ’89 környékén, valamint azóta többször is, ismét forradalmárokra támadt a 23 évvel ezelőtti palotaforradalom egyik figurája, a PSD-s Ion Iliescu volt államfő.

 

Tüntettek hétfőn az USL fő erejét alkotó PSD országos központi székházánál a forradalmárok. Egy csoportjuk azt követelte a bukaresti Kiseleff sugárúton lévő pártház előtti megmozduláson, hogy lépjen ki a tömörülésből Ion Iliescu, valamint a forradalmárok ügyeivel megbízott USL-s államtitkár, Sorin Meşter távozzon beosztásából. A tüntetés közben a posztkommunista Romániát sokáig államfőként is tovább éltető Ion Iliescu kimerészkedett a székházból, a hivatalos változat szerint azért, hogy tárgyaljon a demonstrálókkal. Hamar feldühödött azonban rájuk.

„Pofátlanok”…

A tüntetők közül többen azt vetették Iliescu szemére, hogy semmit sem tett a forradalmárok törvényi jogainak helyreállítása érdekében azóta sem, hogy pártja ismét hatalomra került. Főleg azt kifogásolják, hogy leálltak a nekik járó juttatások kifizetései. Amikor egy tüntető újra azt kérte, hogy távozzon a politikai életből, a PSD-s politikus így reagált: „Nem szégyelled magad? Még ilyen pofátlanságokat…” Hozzátette: „nagy hülyeséget” kérnek akkor is, amikor az államtitkár leváltását szorgalmazzák. Amikor egy tüntető ismét kérdőre vonta, az ex-államfő ennyit válaszolt neki: „Hé, nem szégyelled magad?”. Más demonstrálók azt vetették a szemére, hogy tízezer lejes nyugdíjból él luxus körülmények között, míg egyes forradalmárok fel is akasztották már magukat, annyira elszegényedtek. „Hülyeségeket beszélsz, hatezer lej a nyugdíjam” – replikázott a PSD-s, majd így búcsúzott: „ha nem akartok normálisan viselkedni, én hagytalak”.

A demonstrálók azt is a szemére vetették, hogy a múlt télen az akkori PDL-kormányzat ellen tüntetve megint helyzetbe hozták Iliescuékat: „Ott álltunk decemberben a mínusz 22 fokos hidegben, és azt kiabáltuk, hogy le Bockal. Mit tettek Önök azóta, hogy hatalomra jutottak?” – méltatlankodott egyikük.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!