ERDON Országos hírek

2012.09.26. 14:22

Rendhagyó tanévnyitó

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem központi épületében működött 1872-től az I. Ferenc József Egyetem, amelyet 1919-ben Budapestre, 1921-ben Szegedre költöztettek.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem központi épületében működött 1872-től az I. Ferenc József Egyetem, amelyet 1919-ben Budapestre, 1921-ben Szegedre költöztettek.

Dr. Soós Anna rektor-helyettes, a Babeş- Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetője, hozzánk eljuttatott e-mail-ben közölte: 140 éves a kolozsvári magyar nyelvű egyetemi oktatás. Az új egyetemi tanév kezdetén, október 1. és 6.-a között a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen ünnepélyes programsorozattal emlékeznek az egyetem alapításának, illetve megnyitásának 140 éves évfordulójára. Az idei jubileumi rendezvényre várják az öregdiákokat, a jelenlegi, és nyugdíjas oktatókat, kutatókat, hallgatókat, és mindazokat, akik méltó módon szeretnének bekapcsolódni az egyetemalapítás megünneplésének közel egy hetes esemény-sorozatába.

Az ünnepélyes megnyitó október 1-jén, hétfőn 16:30 órától lesz a BBTE központi épületének Aula Magna termében, ahol Ioan-Aurel Pop rektori köszöntőjét követően, Marton József olvassa fel a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem alapítólevelét. A program T. Szabó Levente és Zabán Márta szerkesztésében megjelent kötet bemutatójával, az Egyetemi Múzeumban berendezett egyetemtörténeti kiállítás megnyitójával zárul. Történészek, levéltárosok, matematikusok, muzeográfusok és filológusok előadásait hallgathatják az érdeklődők a programsorozat másnapi tudományos ülésszakán, melynek mottója „140 év a kiválóság jegyében”.

Október 3. és 5. közötti tematikus programok keretében zajlik a természettudományok, humántudományok, társadalomtudományok napja, ahol az egyes tudományágak képviselői - egyetemi oktatók és doktori hallgatók - osztják meg az egyetem történetéhez fűződő kutatásaik eredményét, értékelvén szellemi hatásának, közel másfél évszázados jelenlétének sajátos megnyilatkozásait. Az ünnepi eseményeket lezáró szombati nap a sport napja: az egyetem sportparkjában egyéni- és csapattevékenységekre, versenyekre, vetélkedőkre kerül sor. Az egyetem kerek évfordulójának megünneplését kulturális programok is gazdagítják: kiállítások, színházi előadások, komoly- zenei koncertek, népzene- és néptánc-előadások várják a résztvevőket. Jelenlétünkkel bizonyítsunk, gyökereink messze nyúlnak.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!