ERDON Országos hírek

2012.06.27. 13:10

Gyógyszerek tűnhetnek el

Több száz hozzáférhető árú gyógyszer tűnhet el a hazai piacról, mivel az illetékesek visszautasították a clawback-adó módosítására vonatkozó összes javaslatot.

Több száz hozzáférhető árú gyógyszer tűnhet el a hazai piacról, mivel az illetékesek visszautasították a clawback-adó módosítására vonatkozó összes javaslatot.

 

Laurențiu Mihai, a lejárt szabadalmi védettségű hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett generikus gyógyszereket gyártók egyesületének (APMGR) igazgatója a minap azt nyilatkozta: nem vesznek részt többé olyan tárgyalásokon, „ahol egyetlen hang hallatszik” és ahol csak az anyagi érdek érvényesül, miközben az intézkedés gazdasági és szociális hatásait teljességgel semmibe veszik. Egyúttal Victor Ponta miniszterelnök, valamint Florin Georgescu pénzügyminiszter beavatkozását kérte a helyzet előmozdítása érdekében.

Hátrányos

Miközben a kormánynak a clawback-adó jelenlegi formájának megőrzése mellett a Nemzetközi Valutaalappal, valamint az Európai Bizottsággal kötött egyezmény, az APMGR képviselői azt kérték a szóban forgó intézménytől, hogy nyilatkozzon nyilvánosan a clawback-adó jelenlegi formában való megőrzéséről. „Nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy a Nemzetközi Valutaalap, valamint az Európai Bizottság egy olyan megoldást támogat, mely egyértelműen korlátozza a lakosok hozzáférését a gyógyszerekhez és a helyi gyógyszeripar tönkremeneteléhez vezet.” - nyilatkozták.

A generikus gyógyszerek gyártóit érinti leghátrányosabban a clawback-adó bevezetése, ennek nyomán mintegy nyolcezer munkahely szűnhet meg. Amint Laurențiu Mihai nyilatkozta, amennyiben ezek a gyógyszergyártók fizetésképtelenné válnak, az a hazai gyógyszeripar végét jelenti.

Le kell mondaniuk

A fizetésképtelenség megelőzése végett a gyógyszergyártóknak le kell mondaniuk azoknak a készítményeknek a gyártásáról, amelyek így már nem kifizetődőek. Ilyen értelemben a gyógyszergyártók egyesülete egy kimutatást rendelt meg a CEGEDIM piackutató vállalattól arról a száz gyógyszerről, mely elsőként tűnhet el a clawback adó bevezetése nyomán. Az APMGR egy „reális és hozzáférhető” adó bevezetését támogatja. Egyúttal a gyógyszergyártók azt szeretnék, ha a clawback-adó a túlzott gyógyszerfogyasztás megszűnését segítené elő, s nem a költségvetési deficitet fedeznék általa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!