ERDON Országos hírek

2012.05.30. 20:11

Az Európai Néppárt az egységes erdélyi magyar politikai képviseletet támogatja

Május 30-án, szerdán Kelemen Hunor szövetségi elnök és Markó Béla szenátor Wilfried Martenssel, az Európai Néppárt elnökével találkoztak Bukarestben.

Május 30-án, szerdán Kelemen Hunor szövetségi elnök és Markó Béla szenátor Wilfried Martenssel, az Európai Néppárt elnökével találkoztak Bukarestben.

„Aggódom az erdélyi magyar közösség megosztására irányuló törekvések miatt, ennek érdekében párbeszédet kezdeményezek Magyarország vezető pártjával. Úgy vélem, az erdélyi magyar politikai érdekképviselet egységes kell legyen annak érdekében, hogy a közösség érdekeit és célkitűzéseit továbbra is érvényesíteni tudja” – nyilatkozta az Európai Néppárt elnöke a találkozót követően. Wilfried Martens ugyanakkor az elmúlt héten elfogadott választójogi törvénnyel kapcsolatosan is aggodalmának adott hangot, mondván, még abban bízik, hogy ez a törvény nem lép életbe.

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, tájékoztatta az Európai Néppárt elnökét a jelenleg zajló önkormányzati választási kampányról, kihangsúlyozva annak fontosságát, hogy a romániai magyarságnak erős önkormányzati képviselete legyen.

„Az RMDSZ és az Európai Néppárt közös politikai ideológiák mentén működik, közösek a célkitűzéseink, a feladataink” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Wilfried Martens teljes támogatásáról biztosította Kelemen Hunor szövetségi elnököt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

Idén ősszel Bukarestben kerül sor az Európai Néppárt kongresszusára, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Demokrata – Liberális Párt közösen szervez. A tisztújító kongresszuson sor kerül a párt új alapprogramjának az elfogadására is, amelyben az RMDSZ javaslatára külön fejezetben tárgyalják a nemzeti kisebbségek jogállását.

„Arra kértem tavaly szeptemberben Wilfried Martenst, hogy a Néppárt programjának a módosításakor támogasson bennünket abban, hogy a nemzeti közösségek jogai, az autonómia kérdése, mindazok a közösségi jogok, amelyeket mi évek óta szorgalmazunk, jelenjenek meg az Európai Néppárt programjában is. Ma az elnök határozottan kijelentette, a kisebbségek jogállásának kérdéséről külön fejezet szól az új alapprogramban. Ez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára kiemelten fontos eredmény” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!