ERDON Országos hírek

2011.03.21. 13:15

Ügyészségi kivizsgálás indult a korrupciós botrányba keveredett román EP-képviselő ellen

<p>Korrupció gyanúja miatt indított kivizsgálást Adrian Severin EP-képviselő ellen a román Országos Korrupcióellenes Igazgatóság. A hatóság azt követően indított hivatalból kivizsgálást, hogy a Sunday Times egy írása szerint Severin beleegyezett kenőpénz elfogadásába törvénymódosítások benyújtásáért. A bukaresti hatóság hétfőn közölte: kivizsgálják a sajtóban megjelent állításokat.</p>

A Sunday Times oknyomozó riporterei magukat pénzügyi lobbistáknak kiadva kerestek meg EP-képviselőket, akiknek pénzt ajánlottak fel, ha számukra kedvező törvénymódosításokat nyújtanak be. Hárman mentek lépre: Ernst Strasser osztrák, Adrian Severin román és Zoran Thaler szlovén EP-képviselő. Mindhármuknak évi százezer eurót ajánlottak fel. A képviselők a pénzért cserébe törvénymódosításokat nyújtottak be az Európai Parlamentben. A lap szerint két törvénymódosítás meg is jelent az EP hivatalos dokumentumai között, pontosan abban a formában, ahogy a lobbisták megfogalmazták. A lap szerint pár lépésre vannak attól, hogy törvényerőre emelkedjenek.

Adrian Severin a román sajtónak azt elismerte, hogy szerződést kötött a Tyler Jones nevű céggel, ám szerinte ez teljesen törvényesen történt. Azt azonban tagadta, hogy pénzért módosító indítványokat terjesztett volna elő. Azt ellenben ugyancsak elismerte, hogy tanácsadásért 12 ezer eurót fogadott el az állobbistáktól.

A Sunday Times felvétele szerint egyébként a szociáldemokrata párti Severin azt bizonygatta, hogy jelenlegi kormánypárt, a demokrata liberális párti Sebastian Bodu EP-képviselő közreműködésével terjesztette elő a kért módosításokat. Bodu azonban erre úgy reagált: a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosítását saját meggyőződésből tette és nem volt arról tudomása, hogy kollégájának valaki is fizetett volna. Severin azt is leszögezte: nem mond le képviselői tisztségéről a nevéhez kapcsolódó korrupciós vádak miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!