ERDON Országos hírek

2011.01.04. 09:42

Egyelőre nincs vizitdíj

<p>A híresztelésekkel ellentétben egyelőre még nem kell vizitdíjat fizetni a Romániában igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokért. A kormányrendeletet a parlament két házának is el kell fogadnia.</p>

A román kormányt a Világbankkal és a Nemzetközi Valataalappal kötött megállapodás egyik kitétele kötelezte az úgynevezett egészségügyi hozzájárulás, közismertebb nevén a vizitdíj bevezetésére. A kifizetést igazoló dokumentum az irányító cédula lesz, melynek célja, hogy tudatosítsa az állampolgárokban az orvosi ellátás anyagi vonzatait, illetve a szolgáltatások felelősségteljesebb igénylését. Ugyanakkor az intézkedéstől azt remélik, hogy a kiadások jobban nyomon követhetőek lesznek, és kevesebb csalást lehet majd elkövetni a rendszerben, hiszen a cetli tartalmazza a rászorult személyi számát és aláírását is. A cédulákból befolyó összeg azé lesz, aki az ellátást biztosította: a háziorvosé rendelőé, illetve a kórházé. A hozzájárulás éves összege azonban nem haladhatja meg a 600 lejt, ezen túl tehát nem kell majd fizetni az egészségügyi szolgáltatásért.

Tarifák

A különböző szolgáltatásokért fizetendő hozzájárulás mértéke 5-200 lej között változik: háziorvosi ellátásban a "per capita" fizetésbe nem foglalt vizsgálatok 5 lejbe kerülnek, az otthoni háziorvosi beteglátogatás munkaidőn kívül 15 lej. Járóbeteg-ellátásban egy szakorvosi vizsgálat 10 lej, munkaidőn túl 20 lej. Kórházi ellátás egynapos kezelés esetén 10 lej, folyamatos bennfekvéssel 50 lej. A laborvizsgálatok vizsgálatokként 1 lejbe, a röntgen 5 lejbe, a CT-vizsgálat 25 lejbe (kontrasztanyaggal 50 lejbe), a mágneses magrezonancia-vizsgálat 100 lejbe (kontrasztanyaggal 200 lejbe), a szcintigráfia 100 lejbe, az angiográfia pedig 150 lejbe kerül.

A kifizetések alól mentesül mintegy 8 millió személy, a következő csoportok valamelyikébe tartozók: a 700 lejnél kisebb jövedelmű nyugdíjasok, a 18 év alatti fiatalok, az inasok és az egyetemisták 26 éves korig, az országos programok ellátásában részt vevő jövedelem nélküliek, valamint a bizonyítottan sürgösségi kezelésre szorulók.

A szolgáltatás minősége

Az összegek kiszámításakor a hasonló országokban (például Észtország, Horvátország stb.) alkalmazott tarifákat vették alapul. Az éves befizetésekből körülbelül 378 millió lej bevétel származhat.

Az erdon.ro-nak nyilatkozó Rácz Éva, Cseke Attila szakminiszter tanácsosa hangsúlyozta: eddig annyi történt, hogy a tárca kidolgozta az erre vonatkozó javaslatot, a Boc-kabinet pedig elfogadta ezt. Ahhoz azonban, hogy a rendelkezés hatályba lépjen, a parlament két házának is meg kell szavaznia ezt, törvénymódosítást eszközölve, mely folyamat akár több hétig vagy hónapig is elhúzódhat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!