ERDON Országos hírek

2010.12.28. 10:55

Tovább emelkednek az üzemanyagárak

<p>Egy év múlva 5,60-6,10 lej is lehet a 95-ös benzin átlagára, s ehhez hasonlóan fog emelkedni jövőre a gázolaj ára is – állítják sokan a hazai gazdaságpolitikai és pénzügyi szakemberek.</p>

A megkérdezett szakértők között megoszlott a vélemény az emelkedés üteméről, de van aki csak 5,30-5,60 lejes elkövetkezendő árakról beszél. A 95-ös átlagára idén januárban még csak 4,3 lej volt, a gázolajé pedig 4,1 lej körül mozgott, míg december közepén a benzin literenkénti átlagára már majdnen 5,0 lej volt, míg a gázolajé alig valamivel maradt alatta. Jövőre a szakértők szerint az ideihez hasonlóan, folyamatosan araszolnak majd felfelé négy-hat-tíz banis lépésekkel az árak, ám természetesen lesznek olyan hetek is, amikor árcsökkentést jelentenek be a forgalmazók, mivel nem vonhatják ki magukat a nemzetközi folyamatok alól, tartaniuk kell a lépést az emelkedéssel. Hozzáértők kifejtették azt is, hogy jövőre tovább emelkedik a nyersolaj ára, bár szerintük a Brent-típus hordónkénti ára még nem éri el a 100 dollárt. Év végére 85-95 dolláros árat várnak, szerintük az OPEC országok mérsékelt árpolitikája nem engedi 100 dollárig emelkedni az árakat. Vagyis az árszint tovább emelkedik, s jövőre átlagban 98-100 dollár körüli lesz, azaz 8-10 dollárral magasabb, mint korábban gondolták, és ugyanez a 7-8 százalékos áremelés érvényes a finomított termékekre is, hiszen jövőre további kereslet növekedés várható.

Növekszik a világ kereslete

Az olaj és a finomított termékek árát befolyásolja, hogy elsőként a feltörekvő országok, Brazília, Oroszország, India és Kína kerülnek majd ki a válságból, ami felfelé hajtja a keresletet. Kína például minden települést el akar érni a gázhálózattal, s mindenütt ki akarja építeni az áramszolgáltatást. Ott, ahol ez vezetékkel egyelőre nem oldható meg, kis olajtüzelésű generátorokat telepít, ami az általános motorizációs fejlődés mellett jelentősen növeli a keresletet a világpiacon az olaj és a késztermékek iránt. Érdekes kérdés ugyanekkor, hogy a hazai autós mekkora ár mellett dönt majd úgy, hogy nem tankol többet a kocsijába, és mint ahogyan az idén, úgy jövőre is több dolog befolyásolja ezt, s nem feltétlenül a literenkénti ár lesz a döntő tényező. A tényleges áremelkedést idöntően az befolyásolja, hogyan alakul a lej és dollár árfolyama, mert éves átlagban nemigen erősödik a lej dollárhoz képest, mivel az első félévben a várható  gazdasági növekedés hatása még nemigen mutatkozik majd meg. Tény viszont, hogy az idén mintegy öt-tíz százalékkal esett vissza az üzemanyag fogyasztás a tavalyi év hasonló időszakához képest, a nem hivatalos és teljesen pontos adatok szerint a szomszédos országok felé irányuló üzemanyag turizmus növekedése ellenére sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!