ERDON Országos hírek

2010.12.13. 15:12

Duna, MTV, Magyar Rádió, MTI: vége a függetlenségüknek

<p>Radikálisan megváltoztatja a magyarországi önálló közszolgálati médiát a hatalom.</p>

Hétfőn bejelentették, hogy a négy közmédia-orgánum, a Duna Tv, az MTV, a Magyar Rádió és az MTI elveszti függetlenségét, a munkatársak ezentúl egy közös műsorszolgáltató alapnak dolgoznak majd. Az Index körképe szerint a tévék és a rádió pár fős cégek maradnak csupán.

Egyenhírek

Egyszerre, egy időben, hétfő délben tájékoztatták a Magyar Rádió, az MTV, a Duna Televízió és az MTI munkatársait a még meg sem szavazott, új médiatörvény miatt szükséges szervezeti változásokról - jelzi az Index, amelynem anyagát idézzük. Azt jelentették be, hogy a dolgozók jelentős része átkerül a Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz. Az alap kezeli január elsejétől a médiák tárgyi eszközeit, az archívumot és ingatlanait, vagyis az átszervezés után az MTV vagy a Magyar Rádió tulajdonképpen csak egy pár fős megrendelő cég lenne, amely irodát bérel az alaptól. A tartalmakat, azaz a műsorokat teljes mértékben az alap készítené. Az alap intézi a médiák beszerzéseit is. A Duna Tv munkatársai például fekete ruhában, s egy sírkővel tiltakoztak tegnap.

Az állománygyűléseken a vezetők azt mondták, hogy lényegében semmi nem fog változni, és tagadták, hogy leépítések lesznek. Kérdezni az említett orgánumok dolgozóinak sem lehetett a gyűléseken, egyszerűen csak közölték velük a változásokat.

Egyes hírek szerint az összes közmédiának egységesen anyagokat, tartalmakat készítő hírgyárat a Kunigunda utcai MTV-gyártóbázison alakítják majd ki. Várhatóan a Magyar Rádió és a Duna TV is oda költözik át, a gyártóbázis átalakítását az intézmények székházainak eladásából finanszírozzák.

A hírgyártás szervezetileg az MTI-hez kerül – azaz az MTV bázisán az MTI gyártja a híreket minden közmédiumnak. Az MTI alapelveiről az igazgató azt nyilatkozta: „a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát”...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!