ERDON Országos hírek

2010.11.11. 14:02

Intézzék könnyebben a kettős állampolgárságot

<p>Oldalunkon már többször megírtuk, de külön kérik a magyar illetékesek is, hogy a lakosság vegye figyelembe: nem csak a konzuli hivatalban lehet kettős állampolgárságot igényelni, hanem sokkal közelebb is.</p>

Továbbra is sokan érdeklődnek Románia területén a magyar állampolgárság megszerzéséről Magyarország képviseleteinél, s még mindig nagyon sokan foglaltatnak időpontot a konzuli hivatalokban a dossziéik beadására. Hozzánk legközelebb a kolozsvári főkonzulátus esik, itt érdeklődtünk tegnap az ügymenetről. Szűcs Zoltán konzul elmondta: naponta átlagosan 300-an egyeztetnek időpontot és/vagy kérnek információt. Ebben a hivatalban még tudnak januári dátumokat adni a kérvényezőknek, de például a csíkszeredai konzulátuson január már "megtelt", s későbbi időpontok kiosztásánál tartanak.

Fontos!


Mint már megírtuk, a kérvények beadhatóak például a a magyarországi polgármesteri hivatalokban is. Szűcs Zoltán konzul jelezte: "A román-magyar határ közelében élőknek egyenesen kényelmesebb és olcsóbb is, ha nem a konzulátusokra utaznak beadni a dossziét. Ehelyett felvehetik a kapcsolatot bármelyik magyarországi település polgármesteri hivatalával is, ahol előzetes egyeztetés után ugyanúgy benyújtható a kérelem, januártól. Sőt, majdan állampolgársági esküt is lehet ott tenni."

Megkerestük Ártánd ökormányzatát, ahol természetesen megerősítették mindezt. Madarász Anita anyakönnyvvezető az erdon.ro-nak elmondta: már többen éreklődtek náluk is, de időpontokat még nem adnak ki. Ugyanakkor ő is hangyúlyozta: bármelyik magyarországi település önkormányzatnánál benyújtható a dosszié, kinek melyik esik útba. Ehhez elegendő az adott település polgármesteri hivatalával felvenni a kapcsolatot, akár személyesen, akár a neten megkeresve az elérhetőségeket.

A majdani állampolgársági eskü helyét egyébként maga a kérvényező jelölheti meg, tehát ő dönti el, hogy magyarországi településen akarja ezt megejteni (akár épp ott, ahol a dossziéját benyújtotta), vagy magyar külképviseleten. Akik állampolgársági kérvényét jóváhagyják, azokat személyesen kiértesítik majd az okmány átvételének és az eskütételnek az időpontjáról. Szűcs Zoltán konzul még fontosnak tartotta hozzátenni: "sokakban még nem tudatosult, ezért többször elismétlendő lényeges elem, hogy a kérvényezők magyar állampolgárságot kapnak, nem pedig automatikusan magyar útlevelet". Ez utóbbit külön kérvényezheti majd az, aki már állampolgár lett.

Nem megy?

Míg a romániai magyarok közül sokan érdeklődnek, Szlovákiában és Csehországban nincs túl nagy érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. "Szlovákia esetében nagyon nehéz megbecsülni a lehetséges jelentkezők számát" - vélekedett Farkas Géza, pozsonyi magyar konzul. Emlékeztetett arra, hogy a szlovák törvények tiltják és büntetik a külföldi állampolgárság felvételét. Romániától eltérően, ahol a tömbmagyarság az államhatároktól messze él  - mutatott rá a konzul - a szlovákiai tömbmagyarság szorosan a magyar határ mentén él, s így jó lehetősége van arra is, hogy egyenesen  Magyarországon folyamodjon állampolgárságért. "Csehországban van érdeklődés a magyar állampolgárság felvétele iránt, de az arányos az itteni magyarság számával" - mondta az MTI szerint Fülöp Andrea, prágai magyar konzul. Szlovákiában mintegy félmillió magyar él, a csehországi magyarok száma mintegy 15 ezer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!