ERDON Országos hírek

2010.09.07. 15:08

Tőkés László EP-alelnök leváltását kérte egy román EP-képviselő

<p>Tőkés László EP-alelnök leváltását kérte kedden az Európai Parlament plénumán az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik EP-képviselője. Corina Cretu szerint Tőkés megválasztása óta csak a szélsőséges és sovén üzeneteit erősítette fel - közölte a Mediafax hírügynökség.</p>

A PSD képviselője úgy látja: Tőkés LászlóEP-alelnöki megválasztása óta felerősítette szélsőséges és sovén üzeneteit, az etnikai alapú területi autonómia kivívása érdekében utcai megmozdulásra buzdította az embereket. "Mindez súlyos támadás egy európai uniós tagállam területi integritása ellen" - állítja Corina Cretu, aki erre hivatkozva az erdélyi magyar alelnök EP-tisztségéből való leváltásának megvitatását kérte.

A román ellenzéki párt már korábban bejelentette, hogy Tőkésnek alelnöki tisztségből való visszahívását kéri, mivel az EP-alelnök a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen azt mondta: ha egy olyan mikrorégió, mint Koszovó, kivívta autonómiáját, ugyanez Székelyföldön is lehetséges volna, és, ha szükséges, a székelységnek utcára kell vonulnia. A PSD szerint Tőkés álláspontja Románia államiságát veszélyezteti. Korábban a volt püspök leváltását kérte EP–alelnöki itisztségéből Corneliu Vadim Tudor , a Nagy–Románia Párt elnöke is. Az Európai Parlamentben egyébként eddig egyetlen alelnököt sem váltották le, és soha sem cserélték le tisztségéből mandátumának lejárta előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!