ERDON Országos hírek

2010.07.07. 16:58

A Greenpeace lezárta a Rosia Montana Gold Corporation bukaresti irodaházát

<p>A Greenpeace magyar és román aktivistái szerdán reggel lezárták a verespataki aranykitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) bukaresti székházának bejáratait, de a rendőrség elmozdította őket a helyszínről - mondta az MTI bukaresti tudósítójának Szegfalvi Zsolt, a környezetvédő szervezet magyarországi igazgatója.</p>

Az igazgató telefonon elmondta: az aktivisták kora reggel, tehát még munkakezdés előtt lezárták a vállalat minden bejáratát. Az volt a tervük, hogy mindaddig tartják a zárlatot, amíg a bányászcég le nem állítja a cianidos aranybánya előkészületeit. A Greenpeace közleményt is adott ki az esetről, ebben beszámol arról, hogy tizenöt aktivista a bejárathoz láncolta  magát. A helyszínen tábort is felállítottak a "Mentsük  meg Verespatakot!" jelszó jegyében, a transzparenseken pedig ez állt: "RMGC: Ne  dolgozzatok  egy  katasztrófáért!",  "Nektek  üzlet, nekünk katasztrófa!". A  Greenpeace  szerint  minden perc, amelyben felfüggesztik az RMGC tevékenységét, egy-egy újabb   perc nyerését jelentik Verespatak és a ciánszennyezéstől fenyegetett folyók (a Maros, a Tisza és a Duna) túlélése számára.
    Szegfalvi  Zsolt felhívta a figyelmet arra,  hogy a környékbeli hegyeket napi húsz  tonna dinamit felhasználásával rombolnák  le. A 185 méter magas gát mögött hullámzó cianidos zagy negyvenszer több, mint ami a tíz évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezést okozta. Verespatak sorsa az igazgató szerint egy olyan cég kezében lesz,  amelynek egyik alapítóját heroincsempészet miatt fülelték le, és amely maffiamódszerekkel üldözi el a lakókat a környékről.
    Az igazgató elmondta: az aktivistákat nem sokkal akciójuk megkezdése után a rendőrség eltávolította a székház bejárata elöl, bevitték őket a rendőrségre, ahonnan azóta már el is távozhattak.
    A Romania libera című bukaresti napilap ugyanakkor szerdai számában külföldi szakemberekre hivatkozva tudni véli, hogy a verespataki bányaterv végrehajtása során közvetett módon 19 milliárd dollárral gyarapodhat Románia nemzeti összterméke, és mintegy háromezer új munkahelyet teremtenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!