ERDON Országos hírek

2010.07.19. 07:00

77 százalék inkább sorban áll

<p>Szakértők szerint a hiányos pénzügyi nevelés az oka annak, hogy Romániában a lakosság még mindig a sorban állást választja a számlák elektronikai úton való kiegyenlításe helyett.</p>

A csalóktól való félelmük miatt a romániai lakosok 77 százaléka még mindig inkább választja a közmű szolgáltatók pénztárainál való sorban állást, mint hogy elektronikai úton egyenlítsék ki számláikat. Ezzel együtt a többség készpénzben szeret fizetni, mert még mindig nem bíznak a bankkártyás fizetési módszerben. Mindössze a megkérdezettek 6 százaléka szokott bankkártyával fizetni. A szolgáltatók pénztárai után a második helyen a posta áll 39 százalékkal, ezt követik a bankok 25 százalékkal. Egy átlagos háztartásban havonta 340 lejt fizetnek számlákra, amelyben telefonszámla és internet-előfizetés is van, vagyis a jelenlegi nettó átlagfizetés egynegyedének megfelelő összeget.

Ezt az összeget tehát először kiveszik a bankszámlájukról – hiszen már a lakosság többsége rendelkezik legalább egy folyószámlával – majd befizetik azokat, ahelyett, hogy időt és pénzt megtakarítva elektronikai úton intéznék mindezt. Ennek a szakértők szerint a hiányos pénzügyi nevelés az oka. A Román Nemzeti Bank adatai szerint jelenleg valamivel több mint 11 millió bankkártya van forgalomban és mintegy 2,2 millió hirtelkártya, amelyek döntő többségét mindössze pénzfelvételre használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!