ERDON Országos hírek

2010.04.06. 08:00

Tárgyalóasztalnál a családorvosok

<p>Cseke Attila megengedhetetlennek nevezte, hogy a különböző intézmények a betegek rovására vitatkozzanak egymással.</p>

A mai napon ülnek ismét tárgyalóasztalhoz az egészségügyi rendszer két igen fontos részének képviselői. Az egyik fél, a Cseke Attila egészségügyi miniszter által az elmúlt hétvégén sűrűn bírált családorvosok, míg a másik fél az Országos Egészségügyi Pénztár. Április elején évek óta forrpontig hevül a hangulat az egészségügyben, ugyanis ilyenkor fogadják el az új keretszerződést, amely az egész évi működésüket meghatározza. A keretszerződést egyébként már januárban meg kellene kötni, de a központi büdzsé egyre nagyobb késései miatt ennek nyilvánosságra hozatala is késik. A régi keretszerződést december 31-én érvényét veszti, és az új megkötéséig úgynevezett kiegészítő szerződéssel működik minden egészségügyi szolgáltató a családorvostól a szakorvoson és a gyógyszertárakon át a kórházakig. A kiegészítő szerződés is lejárt március 31-én, így a családorvosok nem írtak fel több ingyenes és ártámogatott gyógyszert. Szerintük ez az abszolút jogos eljárás, és ugyanígy vélekedett erről Aurelia Vulciu, a gyógyszerész kamara Szatmár megyei elnöke is, aki akkor sem tudott volna kedvezményes gyógyszereket kiadni, ha a családorvosok történetesen fel is írják. Ehhez képest Cseke Attila, a szaktárca vezetője ugyan megértéséről biztosította a családorvosokat, de véleménye szerint megengedhetetlen, hogy a keretszerződés hiányára alapozzanak az orvosok, amikor a szerződés jogi háttere hiánytalanul megvan — a kormány jóváhagyta azt a március 31-i ülésén —, akkor is, ha az abban foglaltak kedvezőtlenül érintik az egészségügyi rendszer alapkövének tartott családorvosi ellátói réteget. Doina Mihaila, a romániai Családorvosok Országos Szövetségének elnöke a sajtónak azt panaszolta, hogy az egészségbiztosítási pénztárral kötött, ez évre szóló keretszerződést a háziorvosok megkérdezése nélkül hosszabbították meg, annak alkalmazási normáit is a hátuk mögött hagyták jóvá. Ezeknek értelmében mintegy 40 százalékkal csökkentik a háziorvosok költségvetését, ráadásul nőnek a költségeik is az euró árfolyama alapján, így a rendelők több mint fele csődbe mehet a következő időszakban. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékesei szerint azonban a háziorvosok fölöslegesen aggódnak, mivel a betegenkénti ellátásra előirányzott idei pénzösszeg megegyezik a tavalyival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!