ERDON Országos hírek

2010.04.28. 13:31

Magyarország segít ki három romániai megyét a TBC elleni oltással

<p>Huszonnégy ezer adag tuberkulózis elleni oltóanyagot kap adományba a magyar egészségügyi minisztériumtól a romániai Arad, Temes és Bihar megye. A szállítmányt csütörtökön a varsándi határátkelőnél veszik át a román hatóságok a békéscsabai orvosoktól.</p>

"Arad megyének, hatezer, Temes és Bihar megyéknek pedig egyenként kilencezer adag oltóanyag jut. Ez a mennyiség a májusi oltásokra lesz elegendő" - tájékoztatott Dana Negru, az igazgatóság járványszakértője.

Az oltóanyag-szállítmánnyal a bukaresti Cantacuzino Járványtani Intézet által gyártott adagokat helyettesítik, a romániai intézetnél ugyanis nemrég leállt az oltóanyag gyártás, amit mindössze a felszerelés korszerűsítése után indíthatnak újra.

Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter április közepén leváltotta Radu Iordachelt, a Cantacuzino intézet vezérigazgatóját, mivel nem hajtották végre a gyártósorok hiányosságainak pótlása érdekében vállalt intézkedéseket. A tuberkulózis elleni BCG-oltóanyag gyártósorának működését már február 8-tól leállíttatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!