ERDON Országos hírek

2010.03.05. 12:04

Elhunyt az 1956-os magyarországi szovjet beavatkozást elítélő egyik román politikai fogoly

<p>Elhunyt Bukarestben 81 éves korában Aurel Baghiu volt politikai fogoly, aki Romániában egykor az elsők között megalakult egyik kommunistaellenes csoportosulás vezetője és elítélte az 1956-os magyarországi szovjet katonai beavatkozást.</p>

Az Agerpres román állami hírügynökség jelentése szerint Baghiu 1956-ban Temesváron egy diákgyűlésen elítélte az 1956-os magyarországi szovjet katonai beavatkozást, a bukaresti kormánytól pedig a romániai politikai élet demokratizálását célzó intézkedések meghozatala mellett azt kérte, hogy a szovjet katonák azonnal hagyják el az országot.

Baghiut mindezért letartóztatták, és nyolc év börtönbüntetésre ítélték, ahol munkaszolgálatot kellett teljesítenie. Baghiu a Maros megyei Marosgezsén (Gheja) született, Tordán végezte középiskolai tanulmányait, a temesvári Műegyetemre járt, ahol diáktársaival együtt 1956. november 30. szervezték meg a letartóztatásához vezető tiltakozó gyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!