ERDON Országos hírek

2008.12.15. 14:49

Kicsoda Boc, az új kormányfőjelölt?

<p>Bemutatjuk az új miniszterelnökjelöltet. Emil Boc PD-L-elnök kapcsán sokan azt emelik ki, hogy nincs különösebb politikai-gazdasági előképzettsége.</p>

Kolozsvár polgármestere, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) elnöke Emil Boc, akit Traian Basescu sokak meglepetésére (de utólag nézve kifejezetten papírforma szerűen) miniszterelnöknek jelölt. Boc 1966-ban született a Kolozs megyei Havasreketyén. Eddigi pályafutása során a polgármesterségét leszámítva nem töltött be fontos tisztségeket az államban. Egyetemi tanulmányait 1991-ben fejezte be, amikor a kolozsvári történelem-filozófia szakon végzett, 1995-ben pedig ugyanezen az egyetemen jogi oklevelet kapott. Több külföldi ösztöndíjat nyert el, az angliai Nottinghamben, valamint az amerikai Pittsburgh-ben és Charlottesville-ben, valamint Brüsszelben is tanult ilyen minőségében.

Egyetemi karriert is befutott: a BBTE-n a közigazgatási, a jogi és a politológiai karokon tanít, már van egy doktori képesítése, s most intézi a másodikat. Ezzel egyidőben a kolozsvári ügyvédi kamara tagja is. A kincses város polgármestere 2004-től, idén újraválasztották. A PD-L-ben, amelynek most elnöke, illetve elődjében, a PD-ben 2000-ben kezdett felfelé törni, már abban az évben honatya lett.

Ami a kormányfőjelölti nevesítését illeti, hétfőn a legtöbb elemző azt nyilatkozta Bockról, hogy agresszíven feltörekvő, különösebb képesítés nélküli, pragmatikus politikus. Calin Popescu Tariceanu, a leköszönő miniszterelnök épp egy nappal előbb beszélt róla egy interjújában, s ő így fogalmazott: „nem láttam még opportunistább, ingatagabb és kevésbé szavatartó embert, mint Boc”.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!