ERDON Országos hírek

2008.12.11. 16:52

Itt a romániai kommunizmus online fotóadatbázisa

<p>Internetre kerültek a Román Nemzeti Archívum tulajdonában lévő, 1945 és 1989 között készült fotók.</p>

A fotók a Román Nemzeti Archívumból származnak, feldolgozásukat pedig a Kommunista Bűncselekményeket Felderítő Intézet vállalta. Az archívum mindkét intézmény honlapjáról elérhető ma délutántól, tartozik hozzá keresőmotor és adatbázis is. Első körben mintegy 1500 fénykép elérhető, ezek számát fokozatosan bővítik majd tízezerre. A legfontosabb fotóarchívum, amelyet a projekthez felhasználtak, az egykori Párttörténelmi Intézeté, de ott vannak (vagy lesznek) a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának fényképei is. Az oldal látogatói megtekinthetik többek között a Vörös Hadsereg bevonulását Bukarestbe, az 1944 és 47 közötti politikai eseményekről készült fotókat, a kommunista vezetők külföldi látogatásait, Gheorghe Gheorghiu-Dej és Nicolae Ceauşescu magánéletének egy-egy pillanatát, pártkongresszusokat, kulturális találkozókat. Ugyanakkor az adatbázis tartalmaz néhány képet az 1921-1944 közötti időszakból is.
A nemzeti archívum raktáraiban jelenleg több tízezer fotó található a kommunizmus időszakából, de nemcsak: számos felvétel a két világháború közötti időszakot, valamint a második világháborút mutatja be. Ezek közül válogatták ki a fotótékába bekerülő felvételeket.

Az adatbázis a http://fototeca.iiccr.ro/   címen érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!