ERDON Országos hírek

2008.12.10. 17:46

Geoană nyilatkozatai sértik a romániai magyarokat

<p>Bármi is a PSD célja, „mi magyarok itt élünk Romániában, figyelemre méltó arányban, így tehát ez a lelkesedés, amivel a PSD elnöke folyamatosan elutasít bennünket engem személy szerint, de kollégáimat is sérti” – mondta Markó Béla RMDSZ-elnök.<B></B></p>

Mircea Geoană RMDSZ-t kirekesztő nyilatkozataival sérti a romániai magyarságot. A PSD elnöke nyilván taktikai megfontolásból nyilatkozta, hogy pártja nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-el: ez a politikában elképzelhető, a vitás kérdések  megbeszélhetők, de az, hogy Mircea Geoană és kollégái - minden ok nélkül - óráról órára hajtogatják, hogy nem akarnak együttműködni az RMDSZ-el, ez mindenképpen sértő, nemcsak a Szövetségre, hanem a romániai magyarságra nézve is” - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szerda délután, a szociáldemokrata pártelnök kijelentéseire reagálva. Hozzátette: bármi is a PSD célja, „mi magyarok itt élünk Romániában, figyelemre méltó arányban, így tehát ez a lelkesedés, amivel a PSD elnöke folyamatosan elutasít bennünket engem személy szerint, de kollégáimat is sérti”. Hangsúlyozta, egy olyan parlamentben, amelyből kimaradt a Nagy-Románia Párt, nincs szükség ilyen jellegű hangulatkeltő, magyarellenes nyilatkozatokra, és az RMDSZ és a romániai magyarság tekintetében mértéktartásra kérte a szociáldemokratákat.

A szövetségi elnök elmondta, a Demokrata-Liberális Párt kezében van a kormánykoalíció kialakítását illető döntés, ők sokkal racionálisabban közelítették meg a kérdést, az RMDSZ és a PD-L programjai is könnyen összehangolhatóak. Kifejtette, jelen pillanatban sajnálatos módon, úgy tűnik, hogy kétfajta kormány alakulhat meg: egy PDL-RMDSZ vagy pedig egy PDL-PSD koalíció. Romániának csupán egyetlen, stabil, koherens és parlamenti többséggel rendelkező kormányra van szüksége, amely képes a kihívásoknak megfelelni-szögezte le.

Markó Béla még elmondta: csütörtökön Bukarestben ülésezik a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT) és a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT), a két testület dönteni fog arról, hogy az RMDSZ milyen kormánykoalíció kialakításához kíván hozzájárulni. „Mi nem akarunk minden áron kormányozni, sajnálom, hogy egyesek éppen ennek látszatát kívánják kelteni. Kétségtelen, hogy a magyar politikusok jelenléte a kormányban mindenképpen pozitív hatással van a román-magyar kapcsolatokra, de ismétlem, nem minden áron kívánunk kormányozni” – fogalmazott a Szövetség elnöke.

- Nagyon fontos lépés volt a kormányfő kijelölése, és természetesnek tartom, hogy legtöbb mandátummal rendelkező Demokrata-Liberális Párt soraiból javasolt miniszterelnököt az államelnök - mutatott rá nyilatkozatában a szövetségi elnök. Markó Béla alkalmasnak véli Theodor Stolojant a kormányfői tisztség betöltésére:  figyelembe véve gazdasági hátterét, szükség lesz a továbbiakban tapasztalatára.  Az RMDSZ elnöke értékelte ugyanakkor a kijelölt miniszterelnök azon nyilatkozatát, amelyben egyensúlyról tett tanúbizonyságot, miszerint úgy a PD-L-vel, mint a PSD-vel és az RMDSZ-el is tárgyalni fog.

 

Markó szerint a PSD rosszul döntött, amikor az RMDSZ kihagyását szorgalmazta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!