ERDON Országos hírek

2008.11.05. 16:08

Októberben 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenség miatt visszaadott lízingelt autók száma

<p>Októberben a korábbi hónapokhoz képest 20-25 százalékkal több lízingelt autó "tért vissza" Romániában a lízingcégekhez, mivel az ügyfelek nem tudták fizetni tovább a havi részleteket - olvasható a Ziarul Financiar szerdai számában.</p>

A román pénzügyi-üzleti napilap megszólaltatja Septimiu Postelnicut, az UniCredit Leasing cég vezérigazgatóját, aki elmondta: októberben rendkívül sok lízingelt járművet voltak kénytelenek visszaszolgáltatni az ügyfelek a lej hirtelenszerű leértékelése és a jelentős mértékű kamatemelések miatt. Elsősorban azokhoz a cégekhez "térnek vissza" a gépkocsik, amelyek kezdőösszeg nélkül, vagy nagyon csekély kezdőösszeggel állapították meg a díjakat. Elmondta: az UniCredit Leasing nem tartozik ezek közé, ugyanis nagy összegű előlegeket szedett be, emiatt ügyfelei nem érzik szükségét a konstrukció felmondásának. Jellemzővé vált ugyanakkor a havi részletek késedelmes befizetése, ezt különösen az OTP Leasing romániai vezérigazgatója, Mircea Dihel hangsúlyozza a lapnak. Megállapítja: bár a klienseknek nem jelent gondot a törlesztések fizetése, az utóbbi időben 15-16 napos késésekkel érkeznek be az összegek, míg korábban legfeljebb 9-10 naposak voltak az elmaradások.

Elsősorban a kisebb kategóriájú, viszonylag olcsóbb autók kerülnek vissza nagyobb számban a lízingcégekhez. Nehéz ugyanis olyan ügyfelet találni, aki e kategóriában egy-két éves autónak átvenné a lízingjét. A drágább autók esetében alig jellemző viszont, hogy a kliensek visszaadnák a gépkocsit. A lap jelzi: a lízingcégek ügyfeleinek a következő hónapokban a kamatok további növekedésével kell majd szembenézniük. Ezek aránya az év elején átlagosan 7 százalék volt, jelen pillanatban 9 százalék, december végére azonban várhatóan eléri a 10-11 százalékot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!