ERDON Országos hírek

2008.10.14. 13:43

Közös magyar –román kormány ülés

<p>Jövő kedden, október 21-én együttes ülést tart a magyar és a román kormány. A helyszín Szeged, a fő téma a határ menti fejlesztések összehangolása.</p>

Az együttes kormányülésen 250 millió eurós határon átnyúló fejlesztési programról fognak nyilatkozatot elfogadni. Hamarosan kiírják a programmal kapcsolatos pályázatokat. A közös fejlesztésben kiemelt helyen szerepel a közúti összeköttetések felújítása, valamint a Bécs - Budapest - Bukarest - Konstanta nagy sebességű vasútvonal kiépítése. A három érintett ország már 2009 márciusában beadhatja a pályázatot az EU-s pénztámogatásra, mondta a szóvivő.

Szó lesz a közös kormányülésen az energiahálózatok összekapcsolásáról is. Az elektromos hálózatok összekötése már ez év végén megvalósulhat, a gázrendszereké pedig jövőre.

A két kormány együttes ülésének napirendjén szerepel a kolozsvári Mátyás-szobor felújítása. Ez jövő júniusra megvalósul, a két kulturális minisztérium fele-fele arányban állja a költségeket, közölte a szóvivő.

Ez lesz a 4. együttes magyar-román kormányülés. Az előző hármat a két fővárosban, illetve a romániai Nagyszebenben tartották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!