ERDON Országos hírek

2008.10.21. 12:41

A román kormányfő a Nabucco mellett

<p>Minél hamarabb alá kell írni a Nabucco-projektről a kormányközi megállapodást a részt vevő országok között - hangsúlyozta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök kedden Szegeden.</p>

Stratégiai fontosságúak az energetikai kérdések. Nagyon fontos összehangolni az álláspontjainkat európai szinten, valamint regionális szolidaritásra is szükség van ezekben a kérdésekben. Közös az igény arra, hogy minél hamarabb megszülessen a kormányközi megállapodás a Nabucco gázvezeték megépítéséről - mondta Calin Popescu Tariceanu a magyar-román kormányülésen mondott beszédében.
    A magyar Nabucco-nagykövet korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy akár már az év végéig megszülethet a kormányközi megállapodás a gázvezetékről, azt követően, hogy a projektben részt vevő cégek előterjesztik az erről szóló tervezetet.
    A román kormányfő a közös kormányülésen hangsúlyozta: kiemelten fontos a magyar és a román energetikai hálózatok összekötése. Bátorítani kell a határok menti projekteket is - tette hozzá. Calin Popescu Tariceanu kiemelte: a két országban élő kisebbségek kulturális identitására külön figyelmet kell szentelni.
    Gyurcsány Ferenc kormányfő nyitóbeszédében kiemelte, hogy az elmúlt négy évben sokat fejlődtek a román és a magyar kapcsolatok.
    A miniszterelnök szerint a kormányülés színhelye, Szeged nagy jelentőségű a magyar-román kapcsolatokban, hiszen itt írták alá a román-magyar megbékélési tervezetet.
    A dél-alföldi városban 1849-ben írták alá román-magyar megbékélési tervezetet. Ez a dokumentum külön nemzetiségként ismerte el az erdélyi románságot. A megbékélési tervezet több kulturális és gazdasági jogot biztosított a románságnak.
    A kormányülés után a két miniszterelnök a tervek szerint közösen koszorúzza majd meg a megbékélési tervezetnek emléket állító táblát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!