ERDON Országos hírek

2008.09.28. 17:52

Csáky Pál Tőkés Lászlóval találkozott Dunaszerdahelyen

<p>Tőkés László és Csáky Pál Dunaszerdahelyen informális találkozót tartott, melynek során az EP-képviselője, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökénél arról is tájékozódott, milyen elképzelései vannak az MKP-nak a kisebbségi autonómiáról.</p>

Tőkés az előzetesen nyilvánosságot nem kapott egyházi rendezvény, a III. Felvidék-Partium Találkozó részvevőjeként járt Szlovákiában, ahol Fazekas László személyében a minap választották meg a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház új püspökét.
    Csáky az MTI-nek nyilatkozva vasárnap hangsúlyosan leszögezte: az MKP nem tagja a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanácsnak (KMAT), amelynek Tőkés László "köztudottan egyik szervezője és szorgalmazója". Az MKP-t ennek ellenére folyamatosan azzal vádolják a szlovák politikai erők, elsősorban a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Ján Slota, hogy az MKP  autonómiatörekvéseivel Szlovákia területi egységének megbontását készíti elő.
    Csáky emlékeztetett arra, hogy pártja a szlovákok rendkívüli érzékenysége miatt az autonómia fogalmát igyekszik elkerülni. Annál is inkább, mert   politikai törekvéseiben inkább ennek szinonimáját, az önkormányzatiságot szorgalmazza és úgy is gondolja, hogy a tényleges önkormányzatiság keretei között a kisebbségi jogoknak is érvényt lehetne szerezni. A mindennapok gyakorlata azonban sajnálatos módon nem ilyen, hanem következetesen magyarellenes - mondta az MKP elnöke.
    Csáky szombat esti találkozójukon elmondta Tőkés Lászlónak, hogy az előző kormány  miniszterelnök-helyetteseként 2004-ben kidolgozott egy törvénytervezetet, mely rögzítette a szlovákiai - nem csak a magyar - kisebbségi közösségek művelődési-és oktatási önkormányzatiságának elveit. Kellő támogatás híján a tervezett már a tárcaközi egyeztetés során elbukott.
    "Ez a füstbe ment tervezet a szlovákiai kisebbségek intézményrendszerét működtetni hivatott modellt írja le. A 2006-os kormányváltáskor, amikor a hivatalomat utódomnak, Dusan Caplovicnak átadtam, ezt a tervezetet is átadtam neki, ám azóta szó sem esett róla. Mintha át sem adtam volna. Ígéretet tettem Tőkés Lászlónak, hogy ezt a tervezet tanulmányozásra kész vagyok a rendelkezésére bocsátani" - mondta el Csáky az MTI-nek.
     Az MKP elnöke nem kívánta kommentálni a találkozó után felröppent híreszteléseket, amelyek szerint a Tőkéssel folytatott megbeszélésen "meghirdette az autonómiát".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!