ERDON Országos hírek

2008.04.17. 14:22

Szövetkeztek a szociáldemokraták és a konzervatívok

<p>Szövetségre lép egymással az ősszel sorra kerülő romániai parlamenti választások után az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) - adta hírül a csütörtöki román média.</p>

A megállapodás tényét Mircea Geoana PSD-elnök és Daniela Popa PC-elnök jelentette be. Eszerint a pártok vezetői csütörtökön látják el hivatalosan kézjegyükkel a szövetségkötést kilátásba helyező együttműködési megállapodást.
A dokumentum elsősorban az ősszel rendezendő parlamenti választások utáni időszakra szól, ugyanis legfőbb tétele kimondja, hogy a két párt közös parlamenti frakciót alkot majd a bukaresti törvényhozásban. Addig is azonban, a júniusi helyhatósági és az utána következő parlamenti választásokon, a két alakulat külön szerepel, de megállapodhatnak közös jelöltek támogatásában.
Négy év után talált ismét egymásra a két párt. A legutóbbi, 2004-es parlamenti választások előtt ugyanis a PSD és az akkor még Román Humanista Párt (PUR) nevet viselő konzervatívok szövetséget kötöttek egymással. Ez főként a konzervatívoknak használt, ugyanis alacsony támogatottságuk miatt gyakorlatilag a PSD segítette be őket a parlamentbe.
Miután azonban Traian Basescu államfő diadalmaskodott a 2004-es elnökválasztáson, legyőzve a PSD jelöltjét, a konzervatívok a Basescut győzelemre segítő demokratákkal és liberálisokkal együtt alkottak kormánykoalíciót. Ezzel a PC gyakorlatilag négy év ellenzékiségre ítélte a szociáldemokratákat. Később azonban maguk a konzervatívok vonultak ki a koalícióból, cserben hagyva liberális és demokrata szövetségüket is.
A PSD most azzal próbálja kizárni a konzervatívok esetleges újabb "házasságtörési" kísérletének lehetőségét, hogy megállapodtak: a négy évvel korábbi választási együttműködéssel ellentétben a mostani szövetséget bejegyeztetik a bíróságon is.
A Cotidianul című napilap szerint a konzervatívok korábbi "árulása" ellenére a PSD-nek azért éri meg visszafogadnia hűtlen partnerét, mert a PC-t megalapító Dan Voiculescu családjának erős médiabirodalma van. A PSD kampánystábja így beleszólhat abba - írja a lap -, hogy a Voiculescu médiabirodalmának részét képező, Romániában a legnézettebbek közé tartozó televízióadók politikai vitaműsoraiban kik legyenek a meghívottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!