ERDON Országos hírek

2008.04.02. 15:28

„A NATO egyetemes értékeket véd”

<p>A NATO afganisztáni szerepvállalásának jelentőségét hangsúlyozta Jaap de Hoop Scheffer főtitkár tegnap a román fővárosban.</p>

A Fiatal Atlantisták Csúcstalálkozójának nevezett bukaresti rendezvényen, fél nappal a NATO-csúcs szerda esti kezdete előtt, a főtitkár arra emlékeztette hallgatóságát, hogy két évtizede, Európa megosztottsága idején még nem volt magától értetődő, hogy a kontinens minden lakója élvezhesse a polgári és szabadságjogokat. „A NATO ma ugyanezeket az egyetemes, alapvető értékeket védi a Hindukusban is” – mondta de Hoop Scheffer Európából és az Egyesült Államokból érkezett fiatalok előtt, a szövetség afganisztáni küldetéséről. Meg kell értetni az emberekkel, hogy ezek az értékek „nem maguktól teremtődnek meg” – fogalmazott a főtitkár. Afganisztánban mindenekelőtt a terrorizmus jelent fenyegetést. „Ezekért az értékekért nap mint nap újra meg kell harcolni” – hangoztatta. George Bush amerikai elnök előzőleg – a 34 ország közéleti személyiségeinek részvételével szintén Bukarestben megrendezett, úgynevezett transzatlanti fórumot megnyitva – szintén küldetésének minden erejéből való folytatására szólította fel a szövetséget. „Afganisztánt nem szabad elveszítenünk, bármibe kerül is” – mondta.

Szétesés fenyeget…

A londoni központú Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) legfrissebb jelentése szerint Afganisztánt a szétesés fenyegeti, ha a NATO erőinek nem sikerül legyűrniük az iszlamista tálibokat, akiknek fundamentalista rezsimjét egy, az Egyesült államok vezette katonai invázióval döntötték meg 2001-ben. A tálibok azóta az al-Kaida terrorszervezet által támogatott „szent háborút” vívnak a megszálló külföldi csapatok és a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányzat ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!