ERDON Országos hírek

2008.03.17. 14:58

Szabadlábon a magyarverők!

<p>Szabadlábra helyezték vasárnap azt a két román fiatalembert, akit a kolozsvári rendőrség azért vett őrizetbe, mert megvert egy magyar fiút.</p>

A Mediafax hírügynökség szerint a kolozsvári városi bíróság vasárnap elutasította a Kolozs megyei törvényszék mellett működő ügyészség indítványát, amely előzetes letartóztatásba helyezte volna a két román fiatalt. A hatóságok korábban előállítottak egy 17 és egy 18 éves román fiatalembert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az előző napon bántalmaztak egy magyar fiút.

A 17 esztendős Lészai Lehel piros-fehér-zöld zászlóval és kokárdával ment a helyi március 15-i ünnepségre. Az incidens után azt vallotta a rendőrségnek, hogy a Noua Dreapta (Új Jobboldal) elnevezésű szélsőjobboldali szervezet által rendezett magyarellenes tüntetés résztvevői voltak a támadói. A fiú az ütlegelés miatt a földre zuhant, elvesztette eszméletét, de szemtanúk szerint tovább rugdosták. A rendőrségi közlemény szerint a két román ifjú több ütést mért a magyar fiatalember arcára és testére, majd eltulajdonították a nála lévő magyar zászlót.
A Mediafax hírügynökség vasárnap este arról számolt be, hogy az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészi kérés elutasítása után a két román fiatal szabadlábon várhatja meg a nyomozás eredményét. A hírügynökség meg nem nevezett rendőrségi forrásokat idézve tudni véli, hogy a román fiatalok beismerték: azért bántalmazták a magyar fiút, mert Magyarország zászlaja volt nála. E források szerint azonban nem lehet biztosan tudni, hogy a két elkövető valóban az Új Jobboldal tagja-e. Annyi bizonyos, hogy mindketten a kolozsvári egyetem labdarúgó csapatát reklámozó sálat hordtak.
Az Új Jobboldal elhatárolódott az esettől, leszögezve, hogy a magyarverésnek semmi köze nincs e szervezethez. A társszervező Sarmizegetuza Egyesület is elhatárolódott az incidenstől, azt állítva, hogy nem az általuk szervezett megmozdulásra tartók verték meg Lészai Lehelt, hanem egy futballcsapat szurkolói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!